I polisens vecka har ingått inbrott på byggplatser, höga hastigheter och lyckade spaningspådrag

Utgivningsdatum 24.1.2023 14.08 | Publicerad på svenska 25.1.2023 kl. 11.07
Nyhet

Inbrotten på byggarbetsplatser har åter börjat öka när landsgränserna har öppnats efter coronarestriktionerna. I veckomeddelandet från Polisinrättningen i Västra Nyland berättas dessutom om trafiken under helgen och om en resultatrik spaning efter en försvunnen person.

Fordons- och byggplatsinbrotten liksom också stölderna av motorredskap har ökat explosionsartat

Under coronaepidemin minskade den gränsöverskridande brottsligheten betydligt. Detta berodde på att rörligheten var begränsad. Nu när gränserna har öppnats igen har brotten utförda av utlänningar ökat explosionsartat. Detta syns i Västra Nyland särskilt som fordons- och byggplatsinbrott och som stöld av motorredskap.

Inom Västra Nylands polisinrättnings område uppgår brottsskadorna till flera miljoner euro. Polisinrättningen återfått vinning av brott till ett värde av flera hundratusentals euro, bland annat genom internationellt samarbete.

Söndag 22 januari inträffade flera grova trafikbrott

Polisen påträffade både fortkörare och berusade i trafiken under helgen. Polisen, som utförde övervakning av körsätt i Esbo på söndagen, misstänker en man för grovt äventyrande av trafiksäkerheten då han körde 129 kilometer i timmen på Västerleden på ett område med hastighetsbegränsningen 80 kilometer i timmen. Vid tiden för händelsen var väglaget halt, vilket dock inte hindrade mannen från att köra om andra bilar i hög hastighet. 

I Högfors stoppade polisen i sin tur en man som körde alkoholpåverkad och som utomstående hade anmält till nödcentralen. Mannen som körde en skåpbil hade körförbud från tidigare efter att ha gjort sig skyldig till rattfylleri tidigare i januari. Denna gång misstänker polisen mannen för grovt rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet. 

I Raseborg påträffade polisen på efternatten en man som körde en motocrosscykel som saknade registerskylt. Mannen, som först ignorerade polisens order att stanna, misstänks nu för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten. 

Åldring hittades tack vare polishund

Sent på tisdag den 17 januari fick polisen kännedom om att en 78-årig kvinna saknas i Svartå i Raseborg. Kvinnan hade ännu i början av sökandet kontakt med en närstående, men när sökandet fortskred bröts samtalskontakten. 

Till slut hade en polishund nyckelroll i hittandet av kvinnan. Hunden fick vittring och kunde tack vare det visa sin ledare fram till kvinnan i skogen. När man fann henne var hon kall men i övrigt i gott skick.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland