Krockar, hemutryckningar och kortlösa förare i Östra Nyland

Utgivningsdatum 8.11.2022 15.35 | Publicerad på svenska 11.11.2022 kl. 15.04
Nyhet

Förra veckan sysselsattes polisen i Östra Nyland av flera kollisioner, hemutryckningar och kortlösa förare särskilt under veckoslutet. Dessutom haffade polisen en förrymd fånge som stuckit från fängelset under veckoslutet.

Stora överhastigheter och kortlösa förare

Förra veckan låg foten igen tungt på gaspedalen i Östra Nylands polisinrättnings område
– Under veckoslutet påträffades i trafiken ett par förare, som misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och elva förare, som misstänks ha gjort sig skyldiga till allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten, säger kommissarie Katri Lehti.

– Dessutom påträffades i trafiken flera rattfyllerister, några efterlysta personer och minst åtta förare som inte hade erforderlig körrätt, fortsätter Lehti.

Antalet polisuppdrag på en hög nivå

Antalet uppdrag som förmedlades till polisen var återigen stort förra veckan. I Östra Nyland utfördes 2085 olika polisuppdrag. I antalet ingår både de uppdrag som nödcentralen förmedlade till polisen och polisens uppdrag på eget initiativ. Som vanligt inföll de flesta uppdragen under veckoslutet, då uppdrag sköttes ända fram till småtimmarna.

– På samma sätt som under de senaste veckorna handlade arbetsuppdragen bland annat om rattfyllerister och hemutryckningar. Under veckan utfördes 128 hemutryckningar. Ett stort antal misshandelsfall registrerades också under förra veckan, totalt 93. Från privata platser 50 och från offentliga platser 43, berättar kommissarie Olavi Merihaara.

– Bland uppdragen under veckan spelade också olika trafikrelaterade uppdrag en stor roll, antalet som utfördes inom polisinrättningens område under veckan var 131. Av dessa var 62 rådjurskollisioner, fortsätter Merihaara.

En polis skadades i samband med ett tjänsteuppdrag i Sibbo

Fredagen den 4 november vid 23.30-tiden skadades en polis i samband med ett polisuppdrag som förmedlats till polisen i Sibbo. Polismannen ådrog sig i situationen en skada som krävde sjukhusvård. Uppdraget hänförde sig till gripandet av en person som betedde sig aggressivt.  

– En man som motsatte sig polisen greps och han misstänks för våldsamt motstånd mot polis, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Stöld och skadegörelse i Borgå

Förra veckan stals en fyrhjuling med registreringsnummer 888-IAN från Finnbyvägen i Borgå mellan söndagen den 30 oktober och onsdagen den 2 november. Dessutom skadades onsdagen den 2 november en personbil som stod parkerad på Huktisvägen genom att sidoglaset krossades. 

Rattfyllerister och fartdåre påträffades i trafiken

Polisen påträffade några rattfyllerister i trafiken under veckoslutet. Berusade förare påträffades under fredagen och lördagen bland annat i Lappträsk, Askola och Borgå.

– Dessutom påträffades en personbilsförare på Hammarforsvägen i Lovisa som misstänks ha gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten. För mannen uppmättes en hastighet på 140 km/h i ett område där hastighetsbegränsningen är 60 km/h. Föraren meddelades tillfälligt körförbud, fortsätter Cederlund.

Förrymd fånge greps i Kervo - hann begå nya brott innan han åkte fast

En fånge som avvek från Pyhäselkä fängelse olovligt den 31 oktober hann begå nya brott innan polisen grep honom på söndagsmorgonen den 6 november. Fången påträffades i Kervo i samband med ett egendomsbrottsuppdrag som polisen mottagit. 

- Under sin flykt är mannen misstänkt för att ha försökt tränga sig in i en radhusbostad genom att krossa fönstret i dörren och hotat innehavaren av bostaden tidigt på söndagsmorgonen den 6 november. Utöver detta är mannen misstänkt för att ha gjort sig skyldig till grov stöld på söndagsmorgonen genom att även den gången ha krossat ett fönster, brutit sig in i ett bebott egnahemshus i Kervo och bland annat stulit smycken därifrån, säger kriminalkommissarie Krista Vallila.

– Polisens patrull hann ikapp den förrymde fången som försökte fly på en cykel och grep honom misstänkt för ett brott. Mannen fördes häktad till polisfängelset i Hyvinge . Egendomen som stulits från egnahemshuset togs i förvar av polisen och kan återlämnas till målsägandena, fortsätter Vallila.

Person som misstänks för flera cykelstölder häktad 

En person som misstänks för cykelstölder på olika håll i Kervo häktades förra torsdagen den 3 november vid Östra Nylands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för flera stölder. Personen hade, trots ett tidigare villkorligt fängelsestraff, fortsatt med brottslig verksamhet.

– Den drygt tjugoårige mannen misstänks ha stulit flera värdefulla cyklar på olika håll i Kervo mellan april och september 2022 och bjudit ut dem på kanaler i sociala medier, berättar Krista Vallila.

– Polisen kom gärningsmannen på spåren med hjälp av bra kännetecken på cyklarna och aktiva insatser av medborgarna som blivit föremål för stöld, sammanfattar Vallila.

Brand i Nurmijärvi - polisen utreder brandorsaken

En brand inträffade i Klövskog i Nurmijärvi under natten mot lördagen den 5 november 2022. Polisen tog emot ett uppdrag till målet ungefär klockan 02.26, då stora lågor redan slog ut genom ett fönster i husets östra gavel.

– En äldre kvinna som bodde i lägenheten på nedre våningen dog i branden. På grund av kraftig rökbildning var det inte möjligt att genast komma in i hennes bostad. När räddningsverkets enheter kom till platsen inleddes räddningsarbetet, men kvinnan avled trots återupplivningsförsök, berättar kriminalkommissarie Markku Lylykangas.  

– Polisen utreder brandorsaken. I det här skedet vet vi inte var branden startade, fortsätter Lylykangas.
 

Brott och utredning Forskning och utveckling Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik