Luktsinnet är en superkraft hos en polishund och en ovärderlig hjälp för polisen

Utgivningsdatum 28.4.2023 14.56
Nyhet
Helsingin poliisilaitosen poliisikoira Tino.

Det finns sammanlagt över 200 polishundar i Finland. Att skola en hund är ett långsiktigt arbete som kräver en engagerad hundförare. För polisen är hundar en hjälp som varken människa eller teknik kan ersätta.

När en polishund får upp ett spår, måste hundföraren lita på instinkten hos den fyrbenta konstapeln, även om det inte alltid känns helt logiskt.

– Jag har ofta tänkt, att till det där stället skulle ingen gå. Jag skulle i alla fall inte gå dit! Men även i dessa fall går man efter hunden, också om det kan kännas dumt, säger överkonstapel Jukka Vänttinen vid hundpolisen i Helsingfors.

Vanligtvis lönar det sig att lita på hunden. En hunds luktsinne är en superkraft som ingen människa eller teknologi kan ersätta. Hunden spårar försvunna och förrymda samt gömda saker och farliga ämnen. I praktiken kan en hund skolas att sniffa vad som helst.
Polishunden är ett mångsidigt proffs

Polisinrättningen i Helsingfors har sammanlagt omkring 30 polishundar som är i olika skeden av sin karriär. De yngsta är valpar som just börjat sin skolning, de äldsta är erfarna proffs.

För polishundsenheter används förkortningen K9, som kommer från engelskans canine (hunddjur).

Merparten av polisinrättningens hundar är patrullhundar, de är cirka 20 stycken. Till grundskolningen för en patrullhund hör spårning, sökning efter personer och föremål samt maktmedel. Dessutom får varje patrullhund skolning i ett speciellt delområde av spårning. Sådana är bland annat droger, explosiva ämnen, kroppar och brännbara vätskor.

– Specialdelområdet väljs enligt polisinrättningens behov. Dessutom ska hunden vara lämplig för specialdelområdet, en hund som spårar explosiva ämnen måste till exempel vara lugn i sina rörelser, säger Jukka Vänttinen.

Den finns polishundar av flera olika raser, men patrullhundarna är oftast av raserna schäfer och belgisk vallhund malinois. De flesta hundarna är hanar.

Alla polishundar i Finland kommer via samma adress, Polishundsinrättningen vid Polisyrkeshögskolan i Tavastehus. Polishundsinrättningen skaffar dem från olika uppfödare i Finland och ibland från andra europeiska länder.

Långvarig arbetskamrat

Varje polishund har en egen hundförare. Grundskolningen för hunden och den nya hundföraren tar i sin helhet tre år. 
Efter grundskolningen ägnas ytterligare ett år åt skolning i ett speciellt delområde inom spårning. 

En färdig polishund fortsätter sin karriär tills den är ungefär tio år med samma hundförare. Vid rekryteringen av hundförare betonas också det långa engagemanget. Att leda en hund är inte bara ett arbete utan också ett levnadssätt, eftersom arbetet inte upphör vid tjänstetidens slut. Polishunden lever med sin hundförare. 

Även om polishunden i första hand är ett redskap för polisen, fäster man sig vid den. Hunden är en arbetskamrat med vilken hundföraren i bästa fall samarbetar i tio år. 
Ibland kan hundföraren ställas inför en svår situation, ifall skolningen måste avbrytas. Det händer att en polishund inte klarar skolningen, och då måste hunden bytas ut. För att arbetet ska löpa smidigt måste också kemin mellan hundföraren och hunden fungera.

Långa traditioner

Polishunden är inte ett traditionellt sällskapsdjur, så livet med en fyrbent konstapel kan kräva specialarrangemang. Den idealiska situationen är att polishunden är social och lättsam när den är ledig. Men en patrullhund måste ändå vara aggressiv på jobbet, så alla polishundar är inte heller lätta att hantera på fritiden.

Sådana hundar kan inte nödvändigtvis bo inomhus med resten av familjen. Även semesterresor måste planeras så att polishunden kan följa med eller så måste en lämplig vårdplats hittas för den. 

– Hundföraren är skyldig att hålla hunden i arbetsskick. Merparten av träningen sker på fritiden, säger Vänttinen.

Polishundsverksamheten i Finland har långa traditioner. Finlands första polishund, Hektor von der Volmeburg, kom till Helsingfors 1909. Polishundsverksamheten ökade från och med 1950-talet, då hundar började användas i hamnarna för att spåra olika olagliga ämnen som transporterades via dem.

Förra året användes polishundar i Helsingfors mer än 1 000 gånger på olika uppdrag. Av dessa var 250 spårningar och 250 personsökningar.

På en utryckning åtföljs hunden och hundföraren dessutom av en patrullman, som också har erfarenhet av att arbeta med hundar.

Vissa lyder polishundar bättre än människor

Polishunden är också ett maktmedelsredskap för polisen. När till exempel en farlig person ska gripas kan en polishund släppas i förväg, om målpersonen inte lyder polisens order. Ofta inger hundens blotta närvaro tillräcklig respekt. Nio av tio banditer vill inte mäta sina krafter med en polishund, säger Jukka Vänttinen. 

– Hunden får i regel snabbt ut folk från gömställen. De flesta säger, ”ta bort hunden, jag följer med er”, säger Vänttinen.

Inom skolningen för användning av maktmedel lär man hunden att bita på order, men lindrigare metoder används alltid först, såsom befallning och hot om att använda hunden. Polishundens närvaro minskar situationerna där egentliga maktmedel behöver användas. 

Hunden ökar också polisens arbetarskydd. Förutom patrullhundar har polisen även specialhundar, vilkas skolning är kortare än en patrullhunds och varar i två år. Dessutom har beredskapsenheten Karhu egna polishundar.

Specialhundarna har sina särskilda uppgifter, men de skolas till exempel inte i användning av maktmedel. Därför lämpar sig även andra hundraser, exempelvis labrador eller bordercollie, för dessa uppgifter.

Hundar som skolats för specialuppgifter spårar oftast exempelvis narkotika, sprängämnen eller liklukt. Dessutom skolas hundar för att söka efter vapen eller pengar. Användningen av hundar i eftersökningar blir hela tiden mångsidigare: på senare år har hundarna fått skolning i att spåra sekret och teknik. Med hjälp av sådana färdigheter kan hundarna utnyttjas i utredningar i större utsträckning än tidigare.

En hund specialiserad på sprängämnen kan också leta efter vapen, en narkotikahund efter pengar och en likhund efter utsöndringar. 

– Likhunden kan till exempel användas när man letar efter en drunknad. Hunden placeras i stäven på båten och kan vid sökningen markera området för dykarna. Vissa likhundar identifierar också andra sekret, och det har varit till nytta vid utredningar av exempelvis sexualbrott, berättar Vänttinen.
 

Helsingfors Nyheter Nyland Polisinrättningen i Helsingfors