Minderårig skolhotare gripen i Östra Nyland

Utgivningsdatum 9.2.2024 12.01 | Publicerad på svenska 13.2.2024 kl. 13.48
Nyhet

Torsdagen den 8 februari grep polisen en elev som hade hotat att ta med sig ett vapen till skolan. Gripandet ägde rum i elevens hem. Syftet med gripandet var att trygga säkerheten vid skolan och att eleven som pratat om vapnet inte skulle verkställa sitt hot.

I januari fick den förebyggande verksamheten vid polisinrättningen i Östra Nyland ett oroväckande tips från en skola inom polisinrättningens område. Personalen meddelade att eleverna hade hört en av skolans elever prata om att ta med sig ett vapen till skolan och hade för avsikt att göra något obehagligt med den. Situationen oroade och skrämde samtidigt de andra eleverna.

– Eleverna agerade exemplariskt i situationen när de berättade för skolpersonalen om de allvarliga avsikterna de hört om, säger kriminalkommissarie Kaisamaria Holappa vid polisinrättningen i Östra Nyland.

Konstaplarna vid den förebyggande verksamheten talade med den elev som pratat om vapnet redan i januari och i den situationen utreddes hans avsikter och bakgrund. Samma dag kontaktade polisen vårdnadshavarna till den minderåriga eleven samt barnskyddet. Vårdnadshavarna fick veta om den oroväckande saken som polisen fått kännedom om. 

– Eleven hade berättat att han skulle ta med sig ett vapen till skolan torsdagen den 8 februari 2024. Efter utredningen bedömde vi att vi måste reagera på hotet genom att gripa den minderåriga eleven den morgonen för att kunna trygga säkerheten vid skolan och försäkra oss om att eleven som pratat om vapnet inte verkställer sitt hot, säger Holappa. 

Polisen grep eleven på hans hemadress på torsdagsmorgonen. Gripandet skedde på de grunder som anges i polislagen och som syftar till att förhindra brott eller störningar. Eleven hölls gripen under skoldagen och släpptes därefter. Föräldrarna till den gripna minderåriga eleven informerades om polisens åtgärder och tiden för frigivningen. Också socialmyndigheterna var medvetna om polisens gripande av den unga personen. Polisen höll också tät kontakt med skolan under dagen.

Alla hot tas på allvar

– Varje gång ett hot riktas mot en skola inleder polisen en utredning av vem som står bakom hotet och så gott som utan undantag går det att reda ut.  Alla hot tas på allvar och utreds grundligt.  Även om de unga tror att de kommunicerar på anonyma appar, får myndigheterna i praktiken alltid information om den unga av den som upprätthåller systemet. När identiteten på den person som skrivit hotet har utretts kan vi till exempel beslagta personens telefon och dator för den tid som utredningen pågår. Utredningen kan ta flera veckor.  Polisen sparar informationen om hotet och följer också dem som har hotat skolor på olika kommunikationskanaler.  Skolan kan också utfärda egna sanktioner. Elevens nätkoder kan till exempel låsas i skolan, förklarar Kaisamaria Holappa.

Vid utredning av hot mot skolor samarbetar polisen också med socialväsendet och hälso- och sjukvården.  En barnskyddsanmälan registreras för ett minderårigt barn. I vissa fall hänvisas den unga till en myndighet inom hälso- och sjukvården för bedömning.  

– Ibland hotar samma person skolan igen. Om det då fortfarande förblir oklart hur allvarligt hotet är, kan ärendet överföras till åklagare för åtalsprövning även om den som skrivit hotet skulle säga att meddelandet bara var ”ett skämt”.  I dessa fall är brottsrubriceringen i allmänhet olaga hot, säger Holappa.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisens förebyggande arbete