Misstänkt för rån i Mankans gripen, tjuvar i Lojo och taxiövervakning i Esbo

Utgivningsdatum 5.12.2023 9.31 | Publicerad på svenska 5.12.2023 kl. 13.03
Nyhet

Polisen i Västra Nyland har gripit en man som misstänks ha gjort sig skyldig till ett rån som ägde rum i Esbo den 19.11. Dessutom berättar vi i veckomeddelandet om taxiövervakningen i Esbo i lördags och om en kontantstöld i Lojo. Vi vill också påminna om att alla kundserviceställen vid polisinrättningen i Västra Nyland är stängda på självständighetsdagen den 6.12.

Polisen grep misstänkt för rån i Alepa i Mankans

Vi informerade tidigare om ett rån som ägde rum i Mankans i Esbo den 19.11. Polisen har nu gripit en person som misstänks för brottet på sannolika skäl misstänkt för gärningen. Personen är en 16-årig yngling.

Vid händelsen i november hade mannen hotat en anställd i en Alepa-butik med kniv och krävt att få pengar. Expediten skadades inte.

Vi tackar allmänheten för tipsen.

Taxiövervakning i gott samförstånd – påföljder dock för hälften

Polisen övervakade taxibilar tillsammans med Regionförvaltningsverket och Skatteförvaltningen lördagen den 2.11. Vid övervakningen som inriktades på Esbo granskades 29 taxibilar. Områdena där övervakningen utfördes var bland annat Mattby, Hagalund, Alberga, Esbo centrum och Olars.

De flesta anmärkningarna gällde bestämmelsen om att körkortsinnehavarens och förarens uppgifter ska vara synliga för kunden inne i bilen. Dessutom övervakade inspektörer från Regionförvaltningsverket att arbetstidslagen iakttas, det vill säga att taxichaufförerna för en körjournal över sina körningar. Flera förare hade brister i körjournalen, fyra så stora att de fick böter. Av de 29 granskade taxibilarna fick nästan hälften av förarna, dvs. 14 förare, en avgift för trafikförseelse eller böter. Helt olovliga taxibilar påträffades inte, men en taxichaufförs körtillstånd hade gått ut.

Även om många förare hade saker att förbättra var förseelserna dock relativt små. Övervakningen förlöpte i gott samförstånd med taxichaufförerna och många gav beröm för övervakningen.

- När också små saker är i ordning, såsom att tillståndshavarens och förarens uppgifter är synliga, bidrar det till att upprätthålla förtroendet för taxitrafiken, påpekar kommissarie Hannu Kontola.

Tjuvar stal kontanter från en däckaffär i Lojo

På natten mellan den 29 och 30.11 gjordes ett inbrott i en däckaffär i Lojo. På plats visade det sig att tjuvarna hade brutit sig in i lokalen genom att krossa fönstret på sidodörren. Ett kassaskrin med cirka 1 000–2 000 euro i kontanter stals från affären. Polisen utreder fallet som stöld.

Kundtjänsten vid verksamhetsställena stängd på självständighetsdagen 

Alla kundserviceställen  vid polisinrättningen i Västra Nyland är stängda på självständighetsdagen onsdagen den 6.12. Nättjänsten fungerar normalt.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Tillståndtjänst Trafik