Misstänkta överförde tiotusentals euro till penningkurirers konton – särskilt unga värvas som penningkurirer
Misstänkta använder penningtvättare, så kallade penningkurirer, för att dölja ursprunget till pengar som erhållits genom brott. Pengarna kommer vanligtvis från narkotika-, vapen- eller bedrägeribrott.
Helsingforspolisen fick i början av juni en anmälan om misstänkt grov penningtvätt som inträffade i maj. Enligt anmälan hade en okänd person vilselett en man att göra stora kontantuttag från sitt bankkonto.
Den cirka 20-åriga mannen befann sig på en nattklubb när en okänd person närmade sig honom. Denna person bad mannen att ta ut 4 000 euro som skulle överföras till hans konto. Den okända personen sade sig vara en förmögen kryptoinvesterare.
Några dagar senare dök 20 000 euro upp på mannens konto Han meddelade den okända personen via en meddelandeapp att han kunde ta ut den ursprungligen överenskomna summan. Enligt den 20-årige mannen började personen hota honom, så han tog ut 10 000 euro i kontanter. Förutom uttagen växlade han även valuta och köpte telefoner enligt den hotande mannens anvisningar.
Den 20-åriga mannen misstänks för grov penningtvätt. Gränsen för grov penningtvätt är 17 000 euro. Polisen kan utreda mindre belopp som grov penningtvätt om brottet är särskilt planmässigt eller begånget som del av organiserad brottslighet.
Att bli penningkurir kan påverka den ungas framtid betydligt
Penningkurirer är ofta tonåringar eller unga vuxna. Brottslingar närmar sig dem i exempelvis barer, köpcentrum, meddelandetjänster och sociala medier.
Det är typiskt att den misstänkta personen ber målpersonen att ta emot en summa pengar på sitt konto och ta ut den mot betalning. Den misstänkte kan ge en bakgrundshistoria som verkar trovärdig.
– Den unga kanske inte förstår att hen i denna situation begår penningtvätt, säger utredningsledare, kriminalkommissarie Teemu Haapala.
I många fall ger den misstänkte målpersonen tillgång till ett bankkort.
– Om en okänd person ber om en sådan tjänst borde varningsklockorna ringa. Varför skulle man ta ut pengar åt en okänd person mot betalning?
Att bli penningkurir kan påverka en en ung persons framtid på flera sätt. Penningtvätt kan leda till böter eller högst två års fängelse, och för grov penningtvätt från fyra månader till sex års fängelse. En fällande dom för penningtvätt kan stänga dörrar till många yrken i framtiden, något som den unga kanske inte tänker på i förväg.
Behovet av penningkurirer är stort när det handlar om omfattande brottshelheter. Vanligtvis tar en penningkurir emot endast en överföring för att banken inte ska börja misstänka brott.
Brottslingarna tar ut de tvättade pengarna kontant, överför dem utomlands eller omvandlar dem till kryptovaluta. Polisen kommer oftast gärningspersonerna på spåren när de utreder det ursprungliga brottet, till exempel narkotikabrott eller bedrägeri.
En mans konto fick en överföring på nästan 10 000 euro i stället för en liten summa
I september gjordes en anmälan till polisen om ett fall där en cirka 50-årig mans konto hade fått en överföring på nästan 10 000 euro. Banken hade stängt hans konton och betalningskort på grund av den oklara överföringen.
Vid tiden för händelsen hade två män kommit hem till bankkontoinnehavaren i Helsingfors. De hade bett honom att ta ut 20 euro, som enligt de okända personerna skulle överföras till mannens konto. Han gick med på förslaget och gav männen sitt kontonummer.
Mannen loggade in på sin mobilbank med sin telefon och såg att det hade kommit 9 800 euro till hans konto. Han frågade männen om detta var ett försök till penningtvätt. Han märkte också att banken hade stängt hans konto.
De misstänkta gav någon form av förklaring till pengasumman. De bad om mannens telefonnummer och sa att de senare skulle kontakta honom angående återbetalning av pengarna. Mannen kontaktade banken igen och senare även polisen.
Ärendet utreds som penningtvätt, och den misstänkta brottshelheten inkluderar även identitetsstöld och betalningsmedelsbedrägeri.
Två okända personer misstänks för brottet, och 50-åringens delaktighet i ärendet utreds.