Myndigheter varnar: narkotiska läkemedel sprider sig bland allt yngre personer i Åboregionen

Utgivningsdatum 31.5.2023 13.33
Nyhet

Narkotiska läkemedel och kemikalier sprider sig bland allt yngre personer i Åboregionen. Så unga som 13-åringar har vårdats på sjukhus på grund av förgiftningssymtom. Polisinrättningen i Sydvästra Finland och Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) varnar för allvarliga konsekvenser av läkemedelsmissbruk.

Sedan en tid tillbaka har ett bensodiazepinderivat vid namn Ksalol, som används i berusningssyfte, varit tillgängligt på gatan. De senaste upptäckterna tyder på att substansen i allt högre grad distribueras bland yngre personer i Åboregionen.

De yngsta narkotikamissbrukarna som rapporterats till polisen och hälsovården har varit så unga som 13 år. Flera fall av förgiftning med drogen, som krävt sjukhusvård, har rapporterats i Åboregionen inom en kort tidsperiod.

”Oroväckande trend”

Läkemedlet i fråga är alprazolam, som bland annat har en lugnande effekt. Alprazolam är ett bensodiazepinläkemedel som används allmänt i Finland, men som Ksalol är det inte tillgängligt i Finland, inte ens som receptbelagt läkemedel på apotek.

– Varken säljaren eller köparen kan någonsin vara säker på det faktiska produktinnehållet i läkemedel som säljs på gatan, säger överkommissarie Marja Kiiski vid förebyggande enheten vid polisinrättningen i Sydvästra Finland. 

Direktör för ÅUCS Barn- och ungdomsklinik Heikki Lukkarinen anser att trenden är mycket oroväckande. 

– Alla dessa droger och kemikalier har allvarliga direkta hälsoeffekter, till och med livshotande sådana. Om man dessutom samtidigt använder alkohol kan effekterna bli dödliga, säger Lukkarinen.

Vårdnadshavare, du vet väl hur och var din ungdom festar

– Droger hör inte hemma på en ungdomsfest, inte ens under skolornas avslutningshelg. Droganvändning kan inte bara utgöra en allvarlig hälsorisk, utan ungdomar kan också begå straffbart bruk av narkotika eller narkotikabrott, säger Kiiski.

När skolorna slutar på lördag kommer polisen i Sydvästra Finland och flera andra intressentgrupper att finnas där ungdomarna rör sig. Förutom övervakning ber polisen också föräldrarna att ta hand om sina ungdomar.

– Föräldrar borde också diskutera om farorna med droger med sina barn, påminner Lukkarinen.

Är du som förälder medveten om var, hur och med vem din ungdom festar?

Egentliga Finland Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Sydvästra Finland Övervakning och larmverksamhet