Överbelastningen i tillståndstjänsterna fortsätter

Utgivningsdatum 14.4.2022 14.08 | Publicerad på svenska 21.4.2022 kl. 9.15
Nyhet

Helsingfors polisinrättning levererade rekordmånga, eller 27 540 pass i mars. I februari beviljades 12 855 pass och i januari 8 851.

– I mars levererade vi 27 540 pass. Dessutom sköter vi andra tillståndsärenden, men att få anhopningen av pass avklarad har naturligtvis högsta prioritet, säger Pekka Kallio som är ansvarig överkommissarie vid tillståndstjänsterna.

Vi betjänar kunder med tidsbokning även under veckoslut. Nya tidsbokningstider öppnas varje dag, men de bokas genast och därför räcker inte tiderna till för alla som vill ha en.

Tillståndstjänsterna i Böle har haft kötider på 0–4 timmar i april. Exempelvis tisdag 5 april var det ingen kö alls och på eftermiddagen torsdag 7 april var kön 4 timmar. I genomsnitt har kötiden varit cirka en timme och vid större rusning cirka två timmar. 

Leveranstider för pass för närvarande

  • Pass, normal leverans: tidigare 5–8 dagar, från och med 14.3.2022 7–10 dagar och i fortsättningen 8–12 dagar,
  • Pass, snabb leverans: tidigare högst 3 dagar, från och med 14.3.2022 högst 5 dagar och i fortsättningen högst 3 dagar

Helsingforspolisens råd för smidig ärendehantering

  • Behöver du ett nytt pass genast eller först senare? Om du inte behöver passet på några månader, skjut då fram din ansökan.
  • Gå och ta ett passfoto, om du inte har ett som är under sex månader gammalt.
  • Starta alltid din passansökan på webben. Passet levereras inom ett par veckor, om identifiering inte behövs.
  • Om du behöver identifiera dig på polisinrättningen, levereras passet inom ett par veckor efter identifieringen.
  • Boka tid för identifieringen i förväg till vilken polisstation som helst. Om du inte lyckas boka tid i förväg och behovet av ett pass är brådskande, kom då och köa med könummer till Böle. Tillståndstjänsterna har öppet må–fr klockan 8.00–16.15.

Helsingforspolisens tillståndstjänster håller stängt under påsken 15–18 april 2022. Uppdaterad information om tillståndstjänsterna finns på Helsingforspolisens Twitter-konto, som du kan följa utan inloggning på www.twitter.com/HelsinkiPoliisi. 

Ytterligare information:

Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors Tillståndtjänst