Polisen avslöjade omfattande härva av vålds- och narkotikabrott med kopplingar till Sverige
Polisen färdigställer för närvarande en omfattande förundersökningshelhet som har koppling till fenomenet crime as a service inom våldsbrott. Till helheten hänför sig även misstänkta narkotikabrott.
Förundersökningen inleddes vid Polisinrättningen i Helsingfors när polisen den 25 augusti 2024 fick en anmälan enligt vilken flera skott skjutits mot en privat lägenhet i Lassas i Helsingfors. Ingen skadades i situationen och tack vare effektivt förundersökningsarbete kunde man under de följande dagarna gripa personer som var kopplade till skottlossningen.
– Enligt förundersökningen var det fråga om ett beställt våldsdåd, där man i Sverige rekryterat personer för att utföra det narkotikaskuldsrelaterade dådet i Finland. Personer som bor i Finland har också varit delaktiga i gärningen genom att bland annat arrangera transporter och lägenheter till de svenska misstänkta. Man har kommit överens om detaljerna kring skjutningen på olika snabbmeddelandeapplikationer, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Masi Puolakka vid Polisinrättningen i Helsingfors.
Sammanlagt 11 personer misstänks för olika brott i anknytning till skottlossningen, och av dessa är tre svenska misstänkta fortfarande häktade. I regel har de misstänkta nekat sin skuld till brott.
Termosbomb med koppling till indrivning av skulder hittades i terrängen
Efter händelserna i augusti hittades den 11 september i Råby i Vanda en ryggsäck som gömts i terrängen. I ryggsäcken fanns en färdig termosbomb som innehöll drygt tre kilo sprängmedel.
– Till följd av förundersökningen har polisen fått en bra uppfattning om händelseförloppet. Två svenska medborgare misstänks ha tillverkat bomben, och de kom till Finland för att begå olika brott i landet. Materialet som användes i bomben skaffades från olika platser i Finland. Polisen har även en bra uppfattning om var det varit meningen att använda den tillverkade bomben, säger Puolakka.
Fallet har utretts som förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa och brott mot bestämmelserna om explosiva varor. Två personer är fortfarande häktade i anknytning till fallet.
Finlands största amfetaminbeslag – internationell utredningsgrupp avslöjade omfattande smugglingshärva
Helheten är också kopplad till en förundersökning om grova narkotikabrott, där betydande mängder narkotika misstänks ha smugglats från Sverige till Finland. Enligt förundersökningen användes flera aktörer i smugglingen, som deltog i transporten, säkerställandet och spridningen av narkotikan. Verksamheten styrdes via olika meddelandeapplikationer, och under transporterna användes en så kallad följebil, vars uppgift var att följa huvudtransporten och försöka säkra den mot eventuella polisinspektioner.
Förundersökningen gällande misstankar om narkotikabrott inleddes när Uleåborgs polisinrättning den 29.9.2024 stoppade en bil i Ii, som kördes av en av personerna som misstänks för att ha tillverkat bomben.
– Vid platsgenomsökningen i fordonet hittades 157 kilogram amfetamin och 20 000 ecstasytabletter i bagageutrymmet, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Jari Räty från Centralkriminalpolisen.
Organisationen misstänks dessutom ha organiserat över 200 kilogram olika narkotika till huvudstadsregionen i oktober 2024. Polisen beslagtog nästan alla narkotika i samband med gripandena. Spridningen utreds som en separat helhet och överförs till åtalsprövning i början av maj. Förundersökningen utförs av Helsingfors polisinrättning tillsammans med Centralkriminalpolisen. I förundersökningen har det också gjorts samarbete med polisinrättningarna i Sydvästra Finland och Västra Nyland.
Gemensam utredningsgrupp inrättades snabbt
Under förundersökningen uppstod snabbt ett behov av samarbete med de svenska myndigheterna. Narkotikakurirer rekryterades i Västra Sverige, omlastningen av narkotikan skedde under färden mot Finland, och rutten till Finland gick via Haparanda.
Till följd av det uppdagade fenomenet inrättades en internationell gemensam utredningsgrupp (JIT) mellan Centralkriminalpolisen, Polisinrättningen i Helsingfors och polisregion Väst i Sverige.
– Det snabba inrättandet av gruppen möjliggjorde ett nära samarbete mellan de finska och svenska myndigheterna och att man på ett effektivt sätt kunde överföra och tillsammans använda bevis, säger ledaren för utredningsgruppen, kriminalkommissarie Hans Fagerström från Centralkriminalpolisen.
– Det öppna, effektiva och flexibla arbetssättet mellan länder och utredare har gjort fallet till en framgång. Polismyndigheterna har samarbetat snabbt genom digitala och fysiska möten parallellt med beslutsamma förundersökningsledare och åklagare, säger spaningsledare Joakim Simonsson från polisregion Väst i Sverige.
Polisen orolig över fenomenet crime as a service
Vid förundersökningen av härvan har det kommit fram att svenska personer rekryterats för att i Finland utföra våldsdåd som har koppling till narkotikaskulder. Förfarandet har under det senaste året spridit sig från Sverige till de övriga nordiska länderna och polisen är orolig över att fenomenet ska komma till Finland.
– Den svenska organiserade brottsligheten har i snabb takt tagit över delar av narkotikamarknaden i Finland. Med narkotikahandeln följer oundvikligen olika fenomen kopplade till våld. I Sverige är det vanligt att aktörer, ofta minderåriga, rekryteras via olika snabbmeddelandeapplikationer för våldshandlingar mot betalning. Att identifiera fenomenet och ha ett snabbt informationsutbyte mellan myndigheter i olika länder är av central betydelse för att bekämpa denna typ av brottslighet, säger kriminalöverinspektör Markku Heinikari vid Helsingfors polisinrättning.
För att bekämpa fenomenet har den finska polisen intensifierat samarbetet och det snabba informationsutbytet, särskilt med den svenska polisen och Europol.
Förebyggande av gatugängsbrottslighet och annan brottslighet kopplad till unga samt intensifierad utredning
– Helsingfors polisinrättning har i slutet av 2024 genomfört en organisations- och verksamhetsmodellförändring med målet att bland annat stärka det förebyggande arbetet, effektivisera utredningen av brott som rör personer under 18 år samt öka planmässigheten i samarbetet med intressentgrupper som stödjer dessa funktioner, säger Helsingfors polischef Jari Liukku.
– Övervakningsverksamheten, inklusive fotpatrullering och skolpolisverksamhet samt det intressentsamarbete som stödjer dessa, genomförs enligt en ny verksamhetsmodell. Modellen bygger på underrättelsebaserade planer som utarbetas och resurs fördelas i treveckorsperioder. Resultaten har varit mycket övertygande, säger överkommissarie Jere Roimu vid Helsingfors polisinrättning.
– De reformer som genomförts för att effektivisera förundersökningsåtgärderna gällande personer under 18 år, inklusive omorganiseringen av Ankarverksamheten och annat intressentsamarbete, har visat sig vara framgångsrika. Utredningstiderna för dessa brott har förkortats, och ingripanden sker nu i mer realtid, vilket effektivt förhindrar unga från att hamna i en brottsspiral, säger brottsområdesöverinspektör Markku Heinikari vid Helsingfors polisinrättning.
socialShareGray
