Polisen deltar i en kampanj mot sexuella övergrepp mot barn

Utgivningsdatum 24.5.2021 16.33
Nyhet

För att markera Internationella Dagen för Försvunna Barn, involverar AMBER Alert Europe organisationerna inom barnskyddsområdet och brottsbekämpande tjänstemän från hela världen TikTok-aktivister i kampen mot grooming online med en TikTok-dansutmaning.

TikTok-dansutmaning med dolt meddelande visar hur lätt det är att missa tecknen på online-grooming.

Flera välkända influenser deltog i den vanliga till synes TikTok dansutmaningen. Senare avslöjades att  dansutmaningen har arrangerats för att vägleda ungdomar genom tecken på grooming. Utmaningen startar den internationella förebyggande kampanjen #CheckBeforeYouChat

Korona har ökat antalet lockförsök

Bakom kampanjen står Amber Alert EU, som samlar icke-statliga aktörer, brottsbekämpning och påverkare för att bekämpa den alarmerande ökningen av online-grooming-ärenden över hela världen under covid-19-pandemin.

COVID-19-pandemin har orsakat social isolering, vilket har lett till en alarmerande ökning av online-groomingfall. 

Online-grooming är när en vuxen blir vän med barn online och bygger deras förtroende, vilket kan leda till sexuella övergrepp, både online och personligen.

Dolda meddelanden 

Låten "Love Birds" släpptes i april på TikTok, en social media-tjänst som är mycket populär bland barn och ungdomar. Dolda i texten till låten finns fem observerade steg av online grooming.  Med hjälp av välkända TikTok-danspåverkare upprepades 5-stegsdansutmaningen av tusentals TikTokers världen över.

Strax före den internationella 25.5. Internationella Dagen för Försvunna Barn, kampanjens symboliska startdag, kampanjens andra etapp släpptes. Den här gången släppte dansarna och kampanjpartnerna videor av sig själva som står bredvid dansvideon och avslöjar det verkliga syftet med TikTok-utmaningen.
 
- Vi vill att alla barn och ungdomar ska vara medvetna om att inte allt på internet är hur det ser ut. Du bör alltid kontrollera vem du kommunicerar med på sociala medier, appar eller spel. #CheckBeforeYouChat, påminner överkonstapel Maria Rossi från Polisstyrelsen.
 
Den finska polisen är med i PEN-MP-nätverket av brottsbekämpande organ och deltar i AMBER Alert Europe anti-grooming-kampanj.

Om du vill lära dig mer om kampanjen #CheckBeforeYouChat, besök:


 


 

 
 

Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisstyrelsen