Poliisi osallistuu lasten ja nuorten seksuaalisen verkkohoukuttelun vastaiseen kampanjaan

Julkaisuajankohta 24.5.2021 16.33
Uutinen

Kansainvälisen kadonneiden lasten päivän kunniaksi Amber Alert EU eli lastensuojelujärjestöt ja lainvalvontaviranomaiset ympäri maailman osallistivat TikTok -vaikuttajia aikuisten lapsiin kohdistaman seksuaalisen houkuttelun, groomingin, vastaiseen taisteluun.

TikTokissa kiertävä tanssihaaste näyttää, kuinka vaikeaa on havaita verkossa tapahtuvan houkuttelun merkkejä. 
 
Useat tunnetut vaikuttajat osallistuivat tavalliselta vaikuttavaan TikTok- tanssihaasteeseen. Myöhemmin paljastettiin, että viraalina kiertänyt tanssihaaste onkin lavastettu opastamaan nuoria groomingin merkeistä. Haaste käynnistää kansainvälisen ennalta ehkäisevän kampanjan #CheckBeforeYouChat. 

Korona nostanut tapausmäärää

Kampanjan takana on Amber Alert EU, joka tuo yhteen järjestötoimijat, lainvalvontaviranomaiset ja vaikuttajat taistelemaan covid-19 pandemian aikana hälyttävästi kasvaneiden verkkovälitteisten grooming-tapausten määrää vastaan. 

Koronapandemia on aiheuttanut sosiaalisen eristäytymisen lisäksi hälyttävää nousua verkossa tapahtuvien lapsiin kohdistuvien seksuaalissävytteisten houkutteluyritysten määrissä. 

Groomingilla netissä tarkoitetaan aikuisen lapseen kohdistamaa toimintaa, missä aikuinen ystävystyy lapsen kanssa ja voittaa tämän luottamuksen, mikä saattaa johtaa seksuaaliseen toimintaan netissä ja reaalimaailman puolella. 

Piilotetut viestit 

"Love Birds" -kappale julkaistiin huhtikuussa TikTokissa, lasten ja nuorten keskuudessa hyvin suositussa sosiaalisen median palvelussa. Kappaleen sanoituksiin on piilotettu viisi netissä tapahtuvan houkuttelun todettua askelta.  Tunnettujen TikTok-tanssivaikuttajien avulla tuhannet TikTokkaajat toistivat 5 askeleen tanssihaastetta maailmanlaajuisesti. 
 
Juuri ennen kansainvälistä 25.5. kadonneiden lasten päivää, kampanjan symbolisena aloituspäivänä, julkaistiin kampanjan toinen osuus. Tällä kertaa tanssijat ja kampanjan partnerit julkaisivat videot itsestään seisten tanssivideon vieressä paljastamassa TikTok -haasteen todellisen tarkoituksen. 
 
- Haluamme, että kaikki lapset ja nuoret ovat tietoisia siitä, että netissä kaikki ei ole sitä, miltä se näyttää.  Aina kannattaa tarkistaa, kenen kanssa viestii sosiaalisessa mediassa, sovelluksissa tai peleissä. #CheckBeforeYouChat, muistuttaa ylikonstaapeli Maria Rossi Poliisihallituksesta. 
 
Suomen poliisi on mukana lainvalvontaviranomaisten PEN-MP -verkostossa ja   osallistuu AMBER Alert Europen groomingin vastaiseen kampanjaan.

Poliisihallitus Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen