Polisen grep en man som rörde sig med ett handeldvapen i Esbo och Helsingfors

Utgivningsdatum 13.9.2022 14.57 | Publicerad på svenska 14.9.2022 kl. 9.32
Nyhet

Ungefär klockan 12 den 13 september tipsades polisen i Västra Nyland om att en beväpnad man kan röra sig i köpcentret Sello. Polisen i Helsingfors grep mannen vid Helsingfors centralstation ungefär klockan 13.30.

Polisinrättningen i Västra Nyland tipsades om att en person som enligt ögonvittnen innehade ett litet handeldvapen hade gått in i köpcentret Sello. Tipset ledde till ett uppdrag med flera patruller i köpcentret i syfte att identifiera mannen.

– Köpcentret var öppet som normalt under uppdraget eftersom polisen förutom tipset inte underrättats till exempel om något konkret hot mot köpcentret, dess anställda eller kunder. Vi försökte i första hand hitta personen för att kunna bekräfta uppgifterna i tipset, berättar kommissarie Petteri Ovaska.

Ungefär klockan 13 kunde polisen bekräfta att personen som beskrivits i tipset hade lämnat köpcentret och tagit tåget mot Helsingfors. I detta skede engagerades även patruller från Polisinrättningen i Helsingfors i uppdraget.

Ungefär klockan 13.30 grep patrullerna från Polisinrättningen i Helsingfors slutligen den eftersökta mannen vid Helsingfors centralstation. Fasttagandet skedde lugnt och i detta sammanhang konstaterades att mannen innehade ett handeldvapen. Vapnet har omhändertagits av polisen.    

– Enligt de preliminära uppgifterna använde den omkring 30-åriga mannen inte i något skede vapnet för att hota någon, säger kommissarie Ovaska. 

En förundersökning om fallet har inletts vid Polisinrättningen i Västra Nyland. Brottsbenämningen i detta skede av undersökningen är skjutvapenbrott.

Brott och utredning Esbo Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors Polisinrättningen i Västra Nyland