Polisen har gjort en förundersökning om ett riksomfattande korruptionsbrott

Utgivningsdatum 11.5.2022 13.03 | Publicerad på svenska 28.6.2022 kl. 16.06
Nyhet

Polisen har nästan avslutat en omfattande förundersökning om ett riksomfattande korruptionsbrott. Förundersökningen har gällt ett företag som sålt industrikemikalier och städmedel och dess närstående bolag som misstänks ha gett mutor. Alla polisinrättningar har deltagit i utredningen av fallet. Kvantitativt sett har fallen fördelats relativt jämnt över hela Finland.

Polisen misstänker att företag har gett ogrundade gåvor till personer som har köpt industrikemikalier och städmedel för olika företags och samfunds räkning. 

Företaget har haft tusentals kunder, bland annat finländska företag och kommunala offentliga samfund. Det andra företagets momsbefriade försäljning uppgick till cirka 19 miljoner euro under den tid verksamheten pågick.

Förundersökningen har gjorts i de fall då mottagaren av gåvan har varit en tjänsteman eller någon annan person som har skött ett offentligt uppdrag. Dessutom har förundersökning gjorts, om personen har tagit emot gåvan utan samtycke av det bolag som gjort beställningen. I vissa fall har den misstänkte tagit emot gåvan med samtycke av den organisation han företräder, men även i dessa fall kan händelserna leda till skatterättsliga påföljder.  

Förundersökningen har slutligen riktats mot cirka 180 fall där 180 personer har hörts som misstänkta för brott. Ungefär 80 fall har överförts till åtalsprövningen. En del av fallen har beslutats till exempel på grund av straffrättslig preskription genom polisens beslut, och en del har beslutats genom begränsning av förundersökning. 

Några av de misstänkta är tjänstemän

Bland dem som misstänks för brott finns anställda, företagsledare och tjänstemän. Det finns 25 tjänstemän varav de flesta har arbetat i kommuner eller sjukvårdsdistrikt. Misstänkt är också fyra församlingstjänstemän och en tjänsteman vid statens förvaltning.

Några enstaka brottmål är fortfarande föremål för förundersökning. Brottsrubriceringarna varierar från grundläggande mutabrott till grova gärningsformer. I fråga om andra än tjänstemän är det fråga om tagande av muta i näringsverksamhet eller om grov form av muta. 

Polisinrättningen i Helsingfors har ansvarat för förundersökningen av de företag som gett gåvor och de personer som svarat på gåvorna i Helsingfors. Helsingforspolisen har också samordnat den riksomfattande brottsutredningen.

Förundersökningen om mutabrotten har inletts år 2020 på basis av iakttagelserna från skattegranskningen och konkursutredningen. Förundersökningen har riktats mot åren 2010–2019. 

Gåvorna var värda upp till tusentals euro

Företagets säljare har huvudsakligen arbetat utomlands, där försäljningsarbetet har utförts som telefonförsäljning till Finland. I samband med beställningen har kundens representant erbjudits en abonnentgåva vars värde har ökat när beställningens värde har ökat. 

Den beställda produkten har ofta levererats till kundens adress, och gåvan till kundens representants hem. Enligt polisen har företaget under sin verksamhet använt över två miljoner euro till att köpa gåvor.

– Gåvorna var typiskt hemelektronik, mobiltelefoner, datorer och presentkort som företaget skaffade från finländska företag. Enligt polisens uppfattning kunde en del av kunderna påverka innehållet i den gåva som gavs honom och välja en favoritprodukt från den inhemska näthandeln. Värdet av enskilda gåvor varierade mellan 50 euro och tusentals euro. Vissa personer fick gåvor i åratal, och vissa personer misstänks ha fått gåvor till ett värde av mer än 20 000 euro. Den största summan har stigit till cirka 30 000 euro, säger utredningsledaren, kriminalinspektör Ismo Siltamäki vid Helsingfors poliskår.

En tjänsteman får konsekvenser för tagande av muta

Det finns skäl att misstänka två personer som enligt polisens uppfattning har ansvarat för företagens verksamhet. Brottsrubriceringar är grovt givande av muta, grov muta i näringsverksamhet, grovt skattebedrägeri och grov oärlighet hos gäldenären. Förundersökningen av dessa är i slutskedet. 

Företrädarna för de företag som gav gåvor har förnekat att de gjort sig skyldiga till ett brott, eftersom de hävdar att det rör sig om tillåtna abonnentgåvor.

Vissa fall har behandlats i domstol och andra i offentligheten. På handlingarnas offentlighet tillämpas tills vidare sekretessprincipen i 24 § 1 mom. 3 punkten i offentlighetslagen, eftersom fallen hänför sig till en större helhet.

Polisen och åklagarväsendet informerar i detta skede om förundersökningen, eftersom den misstänkte brottshelheten har gett upphov till stort intresse. 

Helsingfors polisinrättning har tagit emot flera kontakter i ärendet. Polisen har också fått veta att andra företag skulle ha erbjudit liknande gåvor. 

– Att ta emot sådana gåvor är oacceptabelt, och när det gäller tjänstemän leder det alltid till påföljder. Människor som tar emot mutor är i många fall vanliga människor som genom sin verksamhet har kränkt det konfidentiella förhållandet mellan en anställd och en privat arbetsgivare. Ställningen har missbrukats, och i vissa fall har arbetsgivarna konstaterat att de beställningar som gjorts av företrädaren har varit helt onödiga och medfört avsevärda ekonomiska skador för arbetsgivarna. Utöver de straffrättsliga påföljderna kan den som tagit mutor förlora sitt arbete och därmed skada även hans familj och närstående, konstaterar kriminalinspektör Ismo Siltamäki.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors