Polisen har i höst fått över 200 anmälningar om bitcoin-utpressningar med e-post
I Finland har polisen under ett par månader fått över 200 anmälningar om e-postutpressningar. I de e-brev som skickats till olika personer påstås att avsändaren innehar känsliga videofilmer eller bilder på mottagaren och att dessa tagits och sparats då offret besökt sidor med vuxenunderhållning. För att materialet inte ska spridas ut ska offret betala en viss summa på ett bitcoinkonto.
˗˗ Detta verkar vara ett internationellt fenomen men det finns ännu inga uppgifter om avsändaren eller avsändarna. Redan i juli fick polisen några anmälningar, men antalet anmälningar ökade klart och tydligt i augusti och september. Största delen av e-breven är skrivna på engelska, men en del på dålig finska, säger kriminalöverkommissarie Timo Piiroinen vid Centralkriminalpolisens Cyberbrottscentrum.
I breven uppges ofta också ett lösenord offret använder eller har använt i någon nättjänst. Åtminstone en del av lösenorden har sannolikt hamnat i fel händer i samband med gamla dataintrång eller dataläckor.
˗˗ Avsikten med att nämna lösenordet i breven är att skrämma offren och övertyga dem om att avsändaren menar allvar. Polisen känner inte till att hotet skulle ha verkställts eller att känsligt bildmaterial verkligen skulle ha spridits på något sätt.
Polisen har inte heller fått information om att gärningsmannen verkligen skulle inneha känsligt material om offren. En del av mottagarna av dessa e-brev har inte ens en dator med kamera.
˗˗ Det är viktigt att de som får breven inte betalar någonting utan anmäler bedrägeribrevet till polisen, t.ex.med den elektroniska anmälningsblankett som finns på polisens nätsidor. Till anmälan kan man bifoga e-brevet eller kopiera innehållet och inkludera det i anmälan. Det är viktigt att anmälan är så noggrann som möjligt eftersom alla uppgifter kan vara till nytta för utredningen av härvan, säger Piiroinen.
Allt fler finländare blir offer för nätsvindlerier
I oktober firas den europeiska cybersäkerhetsmånaden (Cyber Security Month). I den europeiska polismyndigheten Europols veckolånga Cyber Scams-kampanj varnas för aktuella bedrägerier som sprids på nätet. I kampanjen deltar i Finland polisen och också föreningen Finanssiala ry och Kommunikationsverket.
Under de senaste åren har det skett en tydlig ökning av antalet bedrägeribrott. År 2017 registrerade polisen över 30 000 polisanmälningar som har samband med bedrägerier. Bland annat bedrägerier som görs av falska poliser och bedrägerier som maskeras som bankkontakter har hållit myndigheterna sysselsatta.
– För att kunna förhindra bedrägerier är det viktigt rätt information ges fortlöpande. Brottslingarna hittar på nya sätt att lura människor och på nätet kan svindlerierna spridas effektivt. Det är viktigt att alla har grundläggande kunskap om olika formerna av bedrägeri och hur man skyddar sig mot dem, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen.
Det är särskilt viktigt att äldre personer är förberedda på svindleriförsök. En viktig roll har anhöriga och de som jobbar med äldre.
– Det är bra att via olika kanaler dela sina med sig av sina råd för hur man kan undvika att bli offer för olika typer av bedrägeri. Om man misstänker att man blivit lurad är det alltid bra att anmäla saken för polisen. Även om gärningsmannen inte har hunnit fullborda brottet lönar det sig att lämna en polisanmälan. Anmälningarna hjälper polisen att följa med situationen beträffande bedrägeribrott och att förebygga brott, fortsätter Aho.
I de sociala medierna hittas kampanjen med hashtaggen #CyberScams och #nettihuijaus.
