Polisen har igen identifierat en ny typ av bedrägeri – 95 000 euro stals från målsäganden

Utgivningsdatum 26.4.2024 15.12 | Publicerad på svenska 30.4.2024 kl. 9.58
Nyhet

Polisen i Helsingfors har fått kännedom om fall där sabotageprogram har installerats i målsägandenas telefoner.

I den nya typen av bedrägeri får en person ett textmeddelande med ett telefonnummer. Personen ombeds kontakta numret.

Telefonnumret ser ut att vara numret till en inhemsk teleoperatör eller ett lokalnät. Textmeddelandet kan ha skickats i ett riktigt företags eller en organisations namn.

Om personen kontaktar telefonnumret får hen anvisningar om hur hen ska gå tillväga. Om hen följer anvisningarna så kommer ett sabotageprogram att installeras i hens telefon.

Bedragare använder programvaran för att få kontroll över hela telefonen. De kan till exempel logga in på nätbanken och överföra pengar. I ett fall förlorade brottsoffret 95 000 euro i bedrägeriet.

Förhåll dig kritiskt till textmeddelanden och e-postmeddelanden som du tar emot i din telefon, om de ber dig kontakta ett nummer eller klicka på en länk. Till exempel på bankernas egna webbplatser kan du kontrollera de korrekta kontaktuppgifterna för kundtjänsten och kontakta endast dessa nummer.

– Min rekommendation är att inte öppna några länkar som skickas i meddelanden. Tillförlitliga organisationer, exempelvis olika tjänster som riktar sig till medborgarna, kan skicka textmeddelanden till kunderna, men i allmänhet uppmanas du att logga in på webbplatsen i en webbläsare. Det säkraste är att skriva in webbplatsens adress på adressraden och först därefter logga in i tjänsten, säger kriminalkommissarie Teemu Haapala, som utreder bedrägeribrott vid polisen i Helsingfors.

 

Gör så här om du mottar en bedrägerikontakt som beskrivs i meddelandet:

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors