Polisen har redan träffat tusentals elever under sina skolturnéer
Hösten 2023 inledde polisen i Västra Nyland skolturnéer, där de har träffat barn i femte klass i regionen och gett dem information om vilka brott som oftast begås av unga. För Esbos del är turnén nu avslutad.
Överkonstapel Mikko Juvonen från den förebyggande specialfunktionen vid Esbo huvudpolisstation berättar att de poliser som träffat barn under turnén överlag haft positiva erfarenheter.
– Turnén tog mycket arbetstid, men vi upplever att det fanns ett behov av det. Som målgrupp var eleverna i årskurs 5 rätt grupp, eftersom personer i den åldern knappast har begått brott eller haft med polisen att göra på något annat sätt, säger Juvonen, som själv har besökt femton skolor.
Genom skolturnén vill polisen informera eleverna om de vanligaste brotten som begås av barn under 18 år. Samtidigt belyser den allt som måste hända för att man ska göra sig skyldig till ett brott.
– Vårt budskap är att man inte behöver göra allt för mycket dumheter innan rekvisitet för brott redan uppfylls och att man alltid ska tänka igenom sina handlingar. 11–12-åringar vet redan vad som är rätt och fel, menar Juvonen.
Polisens erfarenhet är att barnen i regel har lyssnat bra under lektionerna, vilket gjorde det trevligt att föreläsa. Eleverna hade bra frågor om ämnet och ibland också vid sidan av ämnet som polisen tyckte om att svara på.
– Vi hade många gånger bra diskussioner. Det var också trevligt att se hur aktivt skolornas personal deltog i lektionerna, berömmer Juvonen.
Polisen planerar material som stöd för lärare
Kommissarie Hannu Väänänen, som leder de förebyggande specialfunktionerna och utredningsenheten för ungdomsbrottslighet, berättar att tusentals unga redan har informerats om brottsfrågor och straff- och skadeståndsansvar. Enbart i Esbo besökte polisen 70 lågstadieskolor. Turnéer har också genomförts i den västra delen av regionen, och där kommer polisens skolbesök att fortsätta under året.
Förutom att prata om brott och konsekvenserna av dem för både förövare och offer har syftet med skolbesöken varit att skapa förtroende mellan polisen och de unga.
− Det är viktigt för barn och unga att möta polisen även som samtalande och rådgivande vuxna också annars än mitt i brådskan under larmuppdrag. Det skadar inte heller för polisen att som uniformerad polis slinka in bland barn och unga för att höra efter vad som händer i deras liv just nu, tänker Väänänen.
Efterfrågan på polisens närvaro är enorm. Polisen får också regelbundet förfrågningar om besök i andra årskurser.
– Att vi har fått finansiering och förstärkning för förebyggande verksamhet har gjort att vi nu kan ordna träffar med elever i årskurs 5. Tyvärr hinner våra poliser inte överallt. Därför planerar vi som bäst virtuellt material som lärarna i Västra Nyland kan använda på sina lektioner. Planeringen har precis inletts, och om projektet framskrider väl kan lärarna få tillgång till materialet i höst, säger kommissarie Väänänen.