Poliisi epäilee kymmentä miestä törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä ryöstöstä
Polisen misstänker tio män för grov misshandel och grovt rån

31.3.2021 17.03 | Publicerad på svenska 6.4.2021 kl. 12.37
Nyhet

Helsingforspolisen har begärt häktning av tio män i ungefär 20–25 års ålder, som alla är misstänkta för grov misshandel och grovt rån. Dessutom misstänks fem av dem för skjutvapenbrott. De misstänkta för brott häktades idag på sannolika skäl som misstänkta för ovannämnda brott.

Lördagen 27 mars fick nödcentralen en anmälan om en stor grupp män som härjar och orsakar störning i Lillhoplax. En stund senare fick nödcentralen en anmälan om att en 18-årig man hade knivhuggits och en minderårig pojke hade sparkats och slagits med ett bobollsträ på gärningsplatsen.

Tre personbilar lämnade platsen, och polisen stoppade dem på Mannerheimvägen. Tio personer födda på 1990-talet greps från bilarna.

– Polisen beslagtog flera bobollsträn, två macheter, andra eggvapen och ett skjutvapen från bilarna, berättar undersökningsledaren kriminalinspektör Jari Koski.

Händelseförloppet är i huvuddrag klart

Polisen har utrett att de häktade männen på lördagen gett sig iväg från Vanda där de hade köpt flera bobollsträn. Fordonen kom till Lillhoplax där ungefär 10–15 män attackerade en minderårig och en vuxen målsägande enligt förundersökningen.

Det uppdagades i förundersökningen att tre vänner till den minderåriga målsäganden kom undan gruppen, men att målsäganden själv föll och gruppen fick fast honom. De misstänkta slog honom med bobollsträn, sparkade honom och stal hans mobiltelefon. Samtidigt var den andra, ovannämnda vuxna målsäganden på platsen. Gruppen knivhögg honom i benet.

– Det förefaller som en uppsåtlig och planerad våldsgärning, där åtminstone inte alla egentliga mål uppnåddes. Föremålen som hittades i de misstänktas bilas ger anledning till att misstänka att ändamålet för resan var något tråkigare än en vårlig åktur.  Den minderåriga målsäganden verkar ha blivit misshandlad av misstag eller för säkerhets skull. Annars är det svårt att föreställa sig varför en grupp män i tjugoårsåldern skulle slå en minderårig pojke med ett bobollsträ, säger undersökningsledaren Koski.

Polisen uppmuntrar människor att alltid berätta om de blivit föremål för våld

Polisen anser det oroväckande att gruppen unga män i förväg hade skaffat olika verktyg för att genomföra våldsgärningar. För att kunna ingripa i motsvarande situationer samarbetar polisen intensivt med andra myndigheter och till exempel organisationer. Polisens förebyggande verksamhet spelar en viktig roll.

– Det är också oroväckande att målsägande vid motsvarande fall inte nödvändigtvis kontaktar polisen på eget initiativ. Orsaken till detta kan vara till exempel misstro mot myndigheter, rädsla för hämnd eller avsikt att hämnas själv, säger Koski.

Polisen uppmanar människorna att alltid ringa till nödnumret eller göra en brottsanmälan om de har blivit föremål för våld.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors
Polisinrättningen i Helsingfors
brottmål