Polisen önskar fortfarande behärskning i firandet av skolårsavslutningen

3.6.2021 10.17
Nyhet

Efter ett exceptionellt skolår är sommaren här och skolorna avslutas. Under skolavslutningshelgen 4-6.6.2021 kommer polisen att intensivövervaka ungdomars drog- och alkoholanvändning. I samband med övervakningen kommer polisen även att ingripa i oroligheter på allmänna platser.

Polisen önskar att skolavslutningshelgen ska firas på ett behärskat sätt.

- Vi hoppas verkligen att de regionala restriktionerna för sammankomster som myndigheterna infört fortsättningsvis ska iakttas. Den utdragna pandemin och även skolgången på distans som på många platser pågått i många veckor har säkert känts tunga för många. Pandemin är inte ännu över.  Vi ska fortsätta att vara försiktiga och följa myndigheternas rekommendationer och instruktioner, säger polisinspektör Ari Järvenpää vid Polisstyrelsen.

Enligt Järvenpää uppmuntrar polisen alla att fira skolavslutningen även i år i små grupper och att undvika närkontakter och stora sammankomster, samt att undvika rusmedel.

Möjligt att ingripa i sammankomster

Polisen övervakar ungdomars användning av alkohol och droger samt allmän ordning och säkerhet som vanligt. Polisen kan ingripa i sammankomster, om de utgör en risk för allmän ordning och säkerhet.

– Polisens primära riktlinje är att upprätthålla allmän ordning och säkerhet och att värna om människors grundläggande rättigheter genom att ge instruktioner, råd och uppmaningar, påpekar Järvenpää.

Polisen uppmanar föräldrar att tala med sina barn i god tid om riskerna i anslutning till firandet av skolavslutningskvällen.

– När spelreglerna är tydligt överenskomna, festandet sker utan droger och alkohol och restriktionerna under undantagsförhållanden beaktas, är även risken för smitta och olyckor mindre, säger Ari Järvenpää.

Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Övervakning och larmverksamhet
Polisstyrelsen
polisförvaltning
rusmedel
skolor
ungdomar