Polisen övervakar rattfylleri i hela landet inkommande söndag samt under midsommarveckan

Utgivningsdatum 4.6.2021 10.24
Nyhet

Rattfylleri övervakas effektiverat i hela landet under Trafiknykterhetsdagen söndagen 6.6 och senare under midsommarveckan. Under övervakningen fäster polisen också uppmärksamhet på förarnas körhälsa.

–  Efter alkoholintag eller på annat sätt berusad är det alltså inte heller denna helg värt att ge sig ut i trafiken. Det viktigaste skälet är givetvis att risken att man ådrar sig skador eller omkommer i trafiken blir betydligt högre på grund av drogernas inverkan, säger polisstyrelsens polisinspektör Timo Ajaste.

En vanlig trafikolycka som en rattfyllerist orsakar är utkörning i glesbygden. Kvälls- och nattetid under veckosluten är speciellt riskfyllda.

–  Juni är en av de månader då de flesta allvarliga rattfylleristolyckor sker. Därför är det skäligt att effektivera övervakningen under denna tid och speciellt under veckosluten, konstaterar Ajaste.

Under tiden januari-april detta år har 93 personer avlidit eller skadats i rattfylleri- och drogolyckor. Antalet är mindre är under samma tid föregående år. Också antalet rattfylleristfall som kommit till polisens kännedom har under början av året minskat med ca fem procent.

Den nationella trafiknykterhetsdagen firas 6.6.2021. Effektiverad rattfylleriövervakning och körhälsoövervakning görs 16 - 22.6. Utöver dessa ordnas en rattfylleriövervakningsmaraton 24 h, 19.6.

Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik