Poliisi muistuttaa: Puhdista autosi lasit lumesta ja jäästä ennen lähtöä
Polisen påminner bilisterna: Ta bort snö och is från bilens rutor

Utgivningsdatum 5.2.2021 14.23 | Publicerad på svenska 11.2.2021 kl. 15.17
Nyhet

Polisen i Helsingfors påpekar att fordonet ska rengöras från snö och is före avfärden.

Polisen i Helsingfors påpekar att fordonet ska rengöras från snö och is före avfärden. Polisen har under de senaste dagarna påträffat flera bilister i trafiken som kört utan att kunna se ut ordentligt.

– Det lönar sig verkligen inte att ge sig ut och köra i dessa så kallade igloobilar eftersom isiga och snöiga rutor är en betydande säkerhetsrisk i trafiken. Det får aldrig vara exempelvis så bråttom att man inte hinner med denna rengöring före starten, påpekar överkommissarie Dennis Pasterstein vid polisinrättningen i Helsingfors. 

Den som kör med ett fordon som är så snötäckt att sikten ut är dålig, kan för äventyrande av trafiksäkerheten få en avgift för trafikförseelse, dagsböter eller så kan föraren göra sig skyldig till allvarlig likgiltighet och förlora sitt körkort för viss tid. Polisen kan även registrera en brottsanmälan.

Polisen påpekar att snön ska avlägsnas från fordonets rutor och speglar men också från fordonets tak, så att snömassan inte glider ned över vindrutan vid en inbromsning.

– På vintern bör det alltid finnas redskap för borttagning av snö och is i bilen, dvs. isskrapa och borste. En kupévärmare är en bra uppfinning som smälter is och snö på rutorna, ett toppkapell är ett annat bra sätt att skydda rutorna från snö och is, säger Pasterstein.

Bild 1: Polisen mötte detta fordon i trafiken i Gårdsbacka i Helsingfors den 3 februari 2021. Föraren bländades av det klara solskenet, så hen öppnade förardörren i farten för att kunna se ut. Föraren medgav sitt fel, men hänvisade till att det endast var fråga om en snabb färd till affären. Föraren hade dessutom körförbud på grund av upprepade trafikbrott. Polisen registrerade en brottsanmälan eftersom gärningen med beaktande av förhållandena (dagtid, mycket bil- och fotgängartrafik, skolor och daghem i området) märkbart överskred kriterierna för normalt äventyrande av trafiksäkerheten/allvarlig likgiltighet för trafiksäkerheten.

Bild 2: Polisen mötte detta fordon i trafiken i Mejlans i Helsingfors den 3 februari 2021. Föraren medgav sitt fel, men hänvisade till sin hypotes att snön skulle falla av under färden. Polisen skrev ut 12 dagsböter till föraren för äventyrande av trafiksäkerheten.

Bild 3: Polisen mötte detta fordon i morgontrafiken i Malm i Helsingfors den 4 februari 2021. Föraren medgav sitt fel. Polisen skrev ut 10 dagsböter till föraren för äventyrande av trafiksäkerheten.

Bild 4: Samma fordon som på bild 3. Bilden tagen från insidan visar att sikten ut är dålig.

Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors Trafik