Polisen uppmanar till lugn i sportlovstrafiken – Enligt väderprognosen utlovas kraftigt snöfall

Utgivningsdatum 15.2.2024 16.58
Nyhet
Polisibil i ett vinterlandskap med sina varningsljus på. I förgrunden står en bil.
Polisen övervakar sportlovstrafiken med förstärkt bemanning över hela landet under skolornas sportlovstider veckorna 8–10.

På fredag 16.2.2024 inleds sportlovssäsongen och först ut är sportlovsfirarna i södra Finland. I vägtrafiken innebär det att de kommande helgerna är livligare än vanligt. Polisen uppmanar bilisterna att anpassa hastigheten efter rådande väderförhållanden.

Polisen övervakar sportlovstrafiken med förstärkt bemanning över hela landet under skolornas sportlovstider veckorna 8–10. Polisen övervakar särskilt på ställen med stora trafikvolymer och fokuserar sin övervakning på trafiknykterhet, hastigheter samt körsätt. I körsättsövervakningen ligger fokus på tillräckliga säkerhetsavstånd, användningen av säkerhetsbälten, olagligt bruk av mobiltelefon under körning samt att däcken och fordonet är i trafikdugligt skick och lasten är rätt placerade och surrad.

Väglaget är dåligt när sportlovstrafiken inleds

− Enligt väderprognoserna väntas det bli kraftigt snöfall från eftermiddagen ända in på natten. Vid dåligt väglag är det ännu viktigare att se till att anpassa hastigheten efter omständigheterna och vid behov använda dimljus. Undvik onödiga omkörningar så gör du resan tryggare, säger polisinspektör Kari Onninen.

Förarens uppmärksamhet spelar en extra stor roll i trafiken i vinterförhållanden. Se också till att hålla tillräckliga säkerhetsavstånd och kontrollera så att belysningen fungerar.

Med önskan om en trygg resa!

Nyheter Polisstyrelsen Trafik