Polisen utreder flera bedrägerier i Tori-tjänsten

13.12.2021 14.56 | Publicerad på svenska 27.12.2021 kl. 15.30
Nyhet

Helsingforspolisen har inlett en förundersökning om en misstänkt bedrägerihärva i vilken målsägande blev lurade på olika dyra varor via tjänsten Tori.fi. De misstänkta presenterade falska betalningsverifikat för säljarna och kom på så vis över varor som var till försäljning. Fallen, som inte hade samband med varandra, inträffade mellan juli och november 2021.

I samtliga fall ville den misstänkta köpa en vara som låg till försäljning i tjänsten Tori.fi. Bland varorna man lurade till sig fanns till exempel telefoner och en dator. Säljaren och den misstänkta gjorde upp affärerna på offentliga platser på olika håll i Helsingfors.

– Köparen påstod i regel att hen hade betalat varan med sin telefon vid försäljningstillfället. Som bevis visade man upp ett förfalskat betalningsverifikat. Fallen är sammanlagt cirka 10, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Teemu Haapala.

De misstänkta är två kvinnor på 17 och 20 år samt tre män på 18, 24 och 34 år. Utifrån förundersökningen verkar det inte som om de misstänkta har kopplingar till varandra.

Brottsrubriceringarna i samtliga fall är bedrägeri eller lindrigt bedrägeri. Förundersökningarna blir färdiga efter årsskiftet.

Exempelfall 

I ett fall bjöd målsäganden ut en dator för 2 100 euro i Tori-appen. Man kom överens om att träffas i centrum av Helsingfors. Köparen fick datorn och presenterade för säljaren på sin mobiltelefon ett giroverifikat, som sedan visade sig vara förfalskat.

När säljaren frågade efter sina pengar, svarade den misstänkte inte längre. Den misstänkte är en 18-årig man. Detta bedrägeri inträffade den 11 november.

I ett annat fall av misstänkt bedrägeri bjöd målsäganden ut sin spelkonsol på Tori.fi. Man beslöt att träffas på gårdsplanen till en servicestation. Köparen hävdade att hon betalat priset som en girering och avlägsnade sig med varan. Inte heller i det här fallet fick säljaren sin betalning. 

Den misstänkta är en 17-årig kvinna. Detta bedrägeri inträffade den 18 oktober. 

I det tredje exempelfallet lade målsäganden ut en värdefull klocka till försäljning på Tori.fi. Det begärda priset var knappt 2 000 euro. Köparen hävdade att han ville köpa klockan som gåva. Han meddelade att han hade betalat varan i förväg och visade ett verifikat på betalningen.

Målsäganden träffade den påstådda gåvomottagaren på en servicestation. Målsäganden blev misstänksam, men den man som kom till platsen kunde svara rätt på frågor om köparen. Efteråt märkte målsäganden att hen inte fått någon betalning.

I detta fall är den misstänkte är en 34-årig man. Bedrägeriet inträffade den 7 juli.

Till sist vill polisen uppmärksamma alla köpare på att sluga bedragare även förekommer bland säljare av varor. Det lönar sig alltid att göra upp affärerna personligen. Polisen rekommenderar kontant betalning eller användning av sådana betalningsprogram där säljaren vid affärstidpunkten får en bekräftelse på betalningen (t.ex. Mobilepay). 

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors
Polisinrättningen i Helsingfors
brottmål