Polisen utreder oavbrutet bedrägerier på peer-to-peer-handelsplatser – bedrägerierna kan vara förknippade med penningtvätt

Utgivningsdatum 3.11.2022 14.01 | Publicerad på svenska 23.12.2022 kl. 13.03
Nyhet

Under hösten har Helsingforspolisen undersökt flera helheter med serier av bedrägerier med olika huvudmisstänkta. En del av bedrägerihelheterna är kopplade till varandra. Det gemensamma för alla helheter är att de misstänkta lurade pengar av offren i olika köp- och försäljningstjänster på webben.

En av de huvudmisstänkta sålde biljetter som inte existerade till olika evenemang. En annan sålde varor som inte skickades till köparna eller som inte fanns. En tredje tog kontakt med personer som hade lämnat annonser i tjänsterna om varor som de ville köpa.

Helsingforspolisen vill informera om misstänkta bedrägerier, eftersom bedrägerier ständigt sker på peer-to-peer-försäljningsplattformar.

– Vi rekommenderar att handel främst görs på sådana peer-to-peer-handelsplatser på webben där köpare och säljare måste registrera sig på ett identifierbart sätt och där det finns metoder att ingripa vid eventuella missbruk, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Tommi Rautiainen.

Man tjänade tusentals euro på biljettbedrägerier

Polisen misstänker en 26-årig man för ett stort antal bedrägerier, varav de första skedde i mars 2022. Polisen har undersökt fallen som två helheter, i båda ingår cirka 20 fall som kommit till polisens kännedom.

Mannen misstänks ha sålt bland annat icke-existerande inträdesbiljetter på webben till olika evenemang, såsom festivaler och ishockeymatcher. För biljetterna begärde han mellan 30 och 150 euro.

– Det lönar sig att köpa inträdesbiljetter endast på officiella försäljningsplattformar. Det kan kännas frestande att köpa en biljett på en peer-to-peer-försäljningsplattform till exempel till ett slutsålt evenemang. Men i värsta fall förlorar du pengarna du betalat för inträdesbiljetten till en okänd person och du kan ändå inte delta i evenemanget, säger undersökningsledaren Rautiainen.

I ett fall sökte målsäganden till exempel en biljett till en festival. Hen publicerade en annons om detta i en grupp på en social media. Den misstänkte kontaktade offret och påstod att han hade en biljett till salu. Målsäganden betalade den misstänkte 30 euro, men fick aldrig biljetten. Den misstänkte returnerade inte pengarna, trots att han lovade det. Han kom inte heller till det överenskomna mötet.

Polisen misstänker att den misstänkte lurade målsägande också på andra sätt på handelsplatser på webben. På webben sålde han till exempel armbandsur och dator- och konsolspel som han inte skickade till köparna.

Den misstänktes brottsvinning för bedrägerierna uppgick till tusentals euro. I en av bedrägerihelheterna styrde han pengarna till sina utländska bankkonton. I den andra helheten styrde han betalningarna till sitt finska konto.

Kvinna sålde varor som inte fanns och åkband till Borgbacken

Helsingforspolisen har också undersökt två bedrägerihelheter där en 47-årig kvinna misstänks ha sålt varor som inte fanns på handelsplatser på webben. Polisen känner till cirka 70 fall i den här helheten och de inträffade mellan maj 2021 och oktober 2022.

I den första serien av bedrägerier ingår 33 fall som polisen känner till. Den misstänkte sålde bland annat varor och inträdesbiljetter särskilt på en viss plattform på sociala medier. De målsägande fick inte sina köp.

Bland de produkter som såldes fanns till exempel påslakan, ett modem, en skärm, en jacka, armékängor, en armatur, biobiljetter och ett presentkort. I allmänhet var försäljningsobjekten värda några tiotals euro.

I den andra helheten fokuserade den misstänkte på att sälja åkband till Borgbacken på olika plattformar. Hon levererade inte armbanden till köparna och returnerade inte pengarna. Polisen känner till 35 fall.

– Om man börjar misstänka något när man handlar på nätet, är det bra att beakta misstanken i sin egen verksamhet. Peer-to-peer-handel genomförs säkrast när både köparen och säljaren träffas ansikte mot ansikte. Det är alltid möjligt att dra sig tillbaka och avbryta affärerna helt vid handel i peer-to-peer-nätverk, om man upplever att transaktionen inte kan genomföras med önskad säkerhet, säger Rautiainen.

Flera misstänkta har gjort sig skyldiga till penningtvätt

Polisen har dessutom utrett en serie med över 50 fall, där en 35-årig misstänkt man genomförde bedrägerier på olika peer-to-peer-försäljningsplattformar på webben. Han påstod till de målsägande att han hade till salu de produkter de målsägande letade efter i köpesannonser och lyckades lura dem på stora summor pengar.

Till exempel i juni 2022 hade en målsägande lämnat en köpesannons för traktordäck. Den misstänkte kontaktade offret och parterna kom överens om försäljningen av däcken. Målsäganden betalade köpet på 600 euro, varefter hen inte längre fick kontakt med säljaren. Den misstänkte levererade inga däck till offret.

Polisen fick vid förundersökningen av fallet veta att den huvudmisstänkte hade påstått sig vara en annan person, till vars konto de pengar som erhållits genom bedrägeriet hade styrts. Den 43-åriga kontoinnehavaren i fråga misstänks för penningtvätt eftersom hens konto hade använts för att ta emot pengar som erhållits genom bedrägeri och vidarebefordring av dem till den huvudmisstänkte.

Polisen misstänker också flera andra personer för penningtvätt i helheten. Alla dessa personer lät den huvudmisstänkte överföra pengar från offren till sina egna konton och överlämnade dem vidare till honom.

– Som allmän anvisning från polisen kan man säga att det lönar sig att tänka efter om man ens går med på en närståendes eller bekant persons begäran att låta använda sitt bankkonto för att förmedla pengar. Det finns åtminstone skäl att noggrant ta reda på varför en person vill flytta pengar någonstans ifrån till ditt konto. Om det visar sig att de pengar som kommer in på ditt konto härrör från ett brott, kan du göra dig skyldig till penningtvätt, säger undersökningsledaren Rautiainen.

Polisen påpekar att pålitlig och ärlig handel ligger i allas intresse. Också handelsplatser som är verksamma på webben försöker förebygga brott genom sin egen verksamhet.

Alla de ovan nämnda bedrägerihelheterna har antingen redan överförts eller kommer att överföras till åtalsprövning under november månad.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors