Polisen utreder och följer situationen bland unga på Drumsö

Utgivningsdatum 15.9.2023 12.05 | Publicerad på svenska 3.10.2023 kl. 10.38
Nyhet

I offentligheten och på sociala medier har man under de senaste dagarna diskuterat ungdomars störande beteende och säkerhetssituationen på Drumsö. Polisen utreder situationen, följer den och ingriper vid behov i de ungas verksamhet.

Polisen känner till att det på Drumsö har förekommit hot och förföljelse av andra ungdomar samt annat störande uppträdande. Enligt polisens uppgifter har en grupp ungdomar på 15–17 år orsakat oro i området.

– Motsvarande fenomen och störande beteende hos unga förekommer överallt i Helsingfors. Drumsö sticker inte ut särskilt när det kommer till polisuppdrag eller polisanmälningar. Vi förstår att situationen orsakar oro och att känslan av säkerhet försvagas av varje störning eller annan händelse, säger kommissarie Katja Nissinen vid Helsingforspolisens förebyggande verksamhet.

På senare tid har Helsingforspolisen tagit emot en polisanmälan med anknytning till unga på Drumsö. Fallet utreds som rån och det skedde den 22 augusti.

– Förundersökningen pågår, så tills vidare kan polisen endast ange brottsrubriceringen och dagen när det inträffade, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marja Väätti.

Utifrån nödcentralens anmälningar har polisen också varit på plats på Drumsö i början av september. I det första fallet uppträdde fem ungdomar störande vid ungdomshuset genom att rycka och slita i dörren. Polisen kom på plats och såg till att de avlägsnade sig från platsen. I ett annat fall hade någon bultat på anmälarens ytterdörr, och gärningsmännen förblev okända.

Polisen samarbetar med olika aktörer på Drumsö

Helsingforspolisen deltar i ett samarbetsmöte i slutet av september där även bland andra rektorer, kuratorer, ungdomsväsendet och församlingen är med. Syftet med mötet är att öka det regionala samarbetet för att minska antalet brott och störningar och för att få en bättre lägesbild av Drumsöområdet.

– Om polisen påträffar personer som uppträder störande, kartläggs lösningar för deras situation utifrån individens behov. Vi har ankarverksamhet där ungdomar får multiprofessionell hjälp, säger kommissarie Katja Nissinen.

Polisen påminner om att man omedelbart ska anmäla eventuella störningar och brottsmisstankar till nödcentralen. Det är viktigt att en polispatrull fås på plats för att reda ut situationen. Det lönar sig inte att vidta några andra egna åtgärder, eftersom man då själv kan göra sig skyldig till ett brott.

Polisanmälan kan göras elektroniskt eller på polisinrättningen. Dessutom kan man lämna tips till polisen till exempel om säkerhetssituationen på Drumsö ennaltaestava.helsinki@poliisi.fi.

– Vi påminner också om att det lönar sig att hålla diskussionen på sociala medier saklig. Det är till exempel inte önskvärt att dela namn och bilder, säger kommissarie Nissinen.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors