Poliisi tutkii kahta epäiltyä ympäristön turmelemista
Polisen utreder två misstänkta fall av miljöförstöring

Utgivningsdatum 5.5.2021 15.20 | Publicerad på svenska 11.5.2021 kl. 13.18
Nyhet

Helsingforspolisen har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen miljöförstöring i två fall i anslutning till Stickelbackabäcken.

Ett okänt rött ämne har runnit ut i Stickelbackabäcken i Malm. På annat håll har också obehandlat avloppsvatten runnit ut i samma bäck.

Måndagen den 3 maj fick Nödcentralen en anmälan om att vattnet i Stickelbackabäcken i Malm hade färgats rött. Vattnet var kraftigt rött och luktfritt. 

– Polisen utförde en teknisk undersökning på platsen, och utredningen av ursprunget till det röda ämnet fortsätter, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Anne Hietala.

Ett fall till upptäcktes också måndagen den 3 maj, då ett avloppsvattenläckage observerades på Tullbergsvägen i Smedjebackens park. I bostadsområdet hade man störts av dålig lukt.

Enligt polisens uppgifter hade obehandlat avloppsvatten på grund av en felaktig anslutning runnit ut i Stickelbackabäcken via ett dagvattenrör. Avloppsledningen till nyligen färdigställda höghus hade anslutits till fel brunn, varvid avloppsvatten flödade ut i naturen under två månaders tid.

– Stickelbackabäcken är ett värdefullt naturobjekt som har iståndsatts en hel del. Den här typen av läckage är förargliga och inga ämnen som inte hör till ett vattendrag borde få hamna där, konstaterar Hietala. 

Polisen fortsätter att utreda båda fallen. Den som vet någonting om det röda ämnets ursprung ombes ta kontakt per e-post yleisvaaralliset.helsinki@poliisi.fi eller ringa under tjänstetid på nummer 029 547 5433.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors