Polisens anvisningar gällande frågor om offentlighet följer lagen

Utgivningsdatum 3.2.2021 15.43 | Publicerad på svenska 15.2.2021 kl. 12.00
Nyhet

I medierna har 2.2. och 3.2. publicerats nyheter med anknytning till rättegången mot polismän vid Centralkriminalpolisen. Olika rättsfall har blandats ihop i nyheterna och felaktiga hänvisningar har gjorts till deras inbördes samband och polisens anvisningar. Det är nödvändigt att reda ut oklarheterna kring nyhetsförmedlingen och därför vill Polisstyrelsen ännu en gång gå igenom följande saker.

I offentligheten har lyfts fram åtgärder för sekretessbeläggning som polisen gjort, särskilt gällande uppgifter om organiserade kriminella gruppers privatliv. Rättegången, som tagits upp i flera nyheter, utgår från ett fall där polismän vid Centralkriminalpolisen hade år 2017 till Helsingfors stad lämnat ut uppgifter om personer som ingår i en organiserad kriminell grupp i den uppfattningen att det är tillåtet att lämna ut uppgifterna. De personer som var föremål för utlämnandet av uppgifterna lämnade ett klagomål till riksdagens justitieombudsman, som i sitt avgörande i slutet av 2018 ansåg att de aktuella uppgifterna var sekretessbelagda. 

Det är samma ärende från år 2017 som nu behandlas i domstolen. Efter sitt klagomål har målsägandena ännu gjort en brottsanmälan när riksdagens justitieombudsman i sitt avgörande år 2018 klandrade polisens verksamhet. I ärendet väcktes talan år 2020 och nu behandlas ärendet i domstol. Ett avgörande i ärendet ska ges 16.2.2021.

Det aktuella beslutet som utfärdades av riksdagens justitieombudsman år 2018 togs senare med i handboken om offentlighet som uppdaterades vid Polisstyrelsen år 2019. Efter att handboken om offentlighet blev färdig har det varit möjligt för tjänstemännen vid polisen att ta det ovan nämnda beslutet av riksdagens justitieombudsman i beaktande när de gör en offentlighetsbedömning. Detta har i många fall lett till att uppgifter som avslöjar medlemskap i en organiserad kriminell grupp har sekretessbelagts åtminstone delvis.

Nödvändigt att granska lagstiftningen på nytt

Rättsjournalisterna har år 2020 lämnat in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman om riktlinjerna i Polisstyrelsens handbok om offentlighet. I sitt avgörande gällande klagomålet har justitieombudsmannen uppgett att riktlinjerna i Polisstyrelsens handbok om offentlighet är korrekta, men att lagstiftningen som den utgår från sannolikt behöver gås igenom inom en snar framtid.

Polisen instämmer helt om behovet av att revidera lagen. Polisen har varken behov eller avsikt att skydda till exempel personer som är medlemmar av organiserade kriminella grupper.  Polisen måste dock följa lagen, även om det ibland kan leda till tolkningar som kanske kan verka lite speciella. Myndigheten har inte möjlighet att välja.

Polisen iakttar de vägledande tolkningarna av offentlighetslagstiftningen så långt det är möjligt när lagstiftningen inte tydligt styr rättsläget. Dessutom är det viktigt att ta i beaktande att polisen också har många andra uppdrag än förundersökningsuppdrag och att förundersökningen omfattar även andra än brottsmisstänkta. Av den orsaken kan diskussionen inte begränsas till att bedöma offentligheten hos den brottsmisstänktes uppgifter, vilket inte heller är entydigt utgående från lagstiftningen även om dylika påståenden har framförts i offentligheten. 
 
Bland annat ovan nämnda avgörande 16.10.2020 av riksdagens justitieombudsman stöder polisförvaltningens vägledning om offentlighetslagstiftningen. Därtill följer polisförvaltningen noga upp de styrande avgöranden som utfärdats av de högsta domstolarna, som den tar hänsyn till i sin egen interna vägledning. Polisförvaltningen hoppas att det skapas prejudikat för den krävande tolkningen av offentlighetslagstiftningen som skulle skapa klarhet i dessa tolkningsutmaningar. Dessutom är det önskvärt att de oklara punkterna i lagstiftningen ska preciseras.