Polisens utredningsmetoder får internationell erkänsla

Utgivningsdatum 23.3.2017 12.32
Nyhet

Den ekonomiska organisationen OECD:s arbetsgrupp mot mutor berömmer polisen i Finland för dess arbete gällande internationella mutbrott. Flera arbetsmetoder lyfts fram och får beröm: aktiva och oberoende utredningar av misstänkta brott, användningen av skriftliga utredningsplaner och bildandet och utnyttjandet av gemensamma utredningsgrupper.

Enligt arbetsgruppen är de gemensamma utredningsgrupperna och de skrifliga utredningsplanerna exempel på god praxis som kan utgöra modell också för andra länder. En gemensam utredningsgrupp är ett team som involverade myndigheter i två eller flera stater bildad för utredningen av ett bestämt brott. De gör det lättare att planera utredningsåtgärderna och tidpunkten för dem. Detta arbetssätt möjliggör också en flexiblare använding av utredningsmaterialet.

I Finland har skriftliga undersökningsplaner redan i flera år varit ett viktigt verktyg vid utredningen av ekonomiska brott. Planen omfattar de frågor som enligt överenskommelse med åklagaren ska klarläggas vid utredningen och också alternativa händelseförlopp. Planen uppdateras kontinuerligt under utredningen och kan ge en bättre översikt av de ofta mycket omfattande ekobrottshärvorna. Med hjälp av den går det också bättre att följa med utredningstiderna och myndighetssamarbetet.

I praktiken är det Centralkriminalpolisen (CKP) som har ansvaret för utredningen av internationella mutmisstankar enligt OECD-konventionen. CKP får erkänsla för sin aktiv användning av de förundersöknings- och tvångsmedelsbefogenheter lagen tillåter. CKP:s förmåga att använda preliminär information från flera olika typer av källor beröms också. Exempelvis har uppgifter som lämnats av ambassader, medier, enskilda anmälare, Centralen för utredning av penningtvätt och andra länder tagits på allvar.

Medlemmar i OECD:s arbetsgrupp är de medlemsländer som har godkänt OECD:s konvention om bekämpande av bestickning av utländska offentliga tjänstemän i internationella affärsförbindelser. Enligt konventionen övervakas genomförandet av den i medlemsländerna genom landinspektioner. I dessa deltar i allmänhet företrädare för två andra medlemsländer.

Inspektionsbesöket i Finland gjordes i oktober 2016, i den gruppen ingick företrädare för Holland och Luxemburg. De jobbar i sitt land som polis, åklagare eller experter med uppgifter relaterade till utredning av brott och bekämpning av korruption. Det förra inspektionsbesöket i Finland gjordes år 2010 och myndighetsverksamheten har med tanke på bekämpning av korruption utvecklats i rätt riktning, enligt OECD.

Exempel på sådant som kan förbättras är enligt OECD skattemyndigheternas rättighet att överlämna information till polisen, identifiering av drag relaterade till bestickning av utländsk tjänsteman under varje skede av straffprocessen och vid bestämningen av vinningen från brott. Finland ska ge arbetsgruppen sin rapport om detta om två år.

OECD:s och justitieministeriets meddelanden

OECD:s rapport gällande Finland

Nyheter Polisstyrelsen Press meddelande importerat från gamla sidor