Polisinrättningens vecka omfattar bland annat brottsutredningar som blir färdiga och ansökningar om tillfälligt skydd

Utgivningsdatum 17.1.2023 14.43 | Publicerad på svenska 19.1.2023 kl. 11.56
Nyhet

Polisen i Västra Nyland är inne på slutrakan i utredningen av ett fall av grov misshandel i Raseborg. Samtidigt har polisstationerna i området betjänat personer som ansöker om tillfälligt skydd. I sitt veckomeddelande påminner polisen också om vad man ska göra, om man tappar bort en handling.

Förundersökningen av en grov misshandel som inträffade i Raseborg är inne på slutrakan

Polisen har utrett en våldshandling som inträffade i Ekenäs den 18 december 2022. Förundersökningen blir klar den här veckan, varefter ärendet går vidare till åtalsprövning. 

Brottsbenämningarna är grov misshandel och skadegörelse. Två personer är häktade i fallet. Tidsfristen för att väcka åtal är den 2 februari 2023

Början av året har varit lugn vad gäller ansökningar om tillfälligt skydd

Under de första veckorna 2023 har sammanlagt 62 personer ansökt om tillfälligt skydd av polisen i Västra Nyland. 

– Januari har börjat ganska lugnt vad gäller ansökningar och vår personal har kunnat betjäna kunderna väl. Det återstår att se, om situationen i Ukraina leder till en ökning av antalet ansökningar inom den närmaste framtiden, säger överkommissarie Aapo Isoaho.

Polisen tar emot många anmälningar om försvunna handlingar varje dag – och det är bra

Varje dag tar polisen emot många anmälningar om att en klients kör- eller identitetskort eller pass har försvunnit. Om du misstänker att handlingen har blivit stulen är det mycket viktigt att du anmäler försvinnandet för att förhindra missbruk. 

– När en klient gör en brottsanmälan om försvinnandet, återkallar polisen handlingens giltighet omedelbart. Efter återkallandet kommer handlingen inte längre att kunna användas, även om den senare hittas. Om du är säker på att handlingen bara saknas tillfälligt ska du leta efter den noggrant innan du gör en anmälan om att den försvunnit, eftersom det efteråt inte längre är möjligt att göra handlingen giltig igen, berättar tillståndschef Leena Höysniemi. 

Du kan anmäla ett förlorat kör- eller identitetskort eller pass till polisen med hjälp av den elektroniska blanketten för brottsanmälan eller genom att besöka polisstationen. 

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Tillståndtjänst