Rattfyllerister i trafiken under helgen i Österbotten

Utgivningsdatum 22.5.2023 15.44
Nyhet

Mopedtrafiken övervakades intensifierat under veckoslutet i hela landet och i Österbotten försattes flera mopedister i körförbud. Även rattfyllerister sysselsatte polisen under veckoslutet.

I Karleby ordnades flera olagliga mopedträffar under veckoslutet. Polisen fick anmälningar om flera mopedträffar och åtminstone i Äventyrsparken och på Kemiravägen hade ett hundratal mopedister och bilister samlats. På Kemiravägen kördes det vårdslöst och bland annat på bakhjulen. Då polisen dök upp skingrades folkmassorna småningom. För polisen framkom det att inbjudan till träffarna cirkulerat på sociala medier. Polisen utreder ärendet som en sammankomstförseelse.

På lördag kväll uppmärksammade en polispatrull en person som framförde en elsparkcykel med hög hastighet. Vid en närmare kontroll framkom att sparkbrädans motor var på hela 5 kW och den kunde köras i över 40 km/h. På grund av hastigheten klassas fordonet som en moped. Förarens körskick kontrollerades också och hen visade sig inte alls vara i körskick utan blåste 0,9 mg/l  i alkometern. Föraren misstänks för grovt rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet, eftersom hen inte hade något körkort. Elsparkbrädan beslagtogs för vidare undersökningar.

18 stycken misstänkta rattfyllerister i helgen

På lördag kväll kom en bilist körande med 100 km/h emot en polispatrull i Karleby centrum. På området är hastighetsbegränsningen 40 km/h. Bilisten stannades och hen blåste 0,76 mg/l i alkometern och misstänks därmed för grovt rattfylleri samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Natten mellan lördag och söndag på Lappfjärdsvägen i Kristinestad kom en personbilsförare körandes i 135 km/h mot en polispatrull. På området är hastighetsbegränsningen 60 km/h. Bilisten vägrade att blåsa i alkometern och fördes direkt på blodprov. Hen misstänks för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

På Suupohjantie i Kurikka  körde en motorcyklist av vägen på lördag eftermiddag. Föraren skadades och fördes till sjukhus för vård. Alkometern visade 0,24 mg/l för motorcyklisten och hen misstänks för rattfylleri.

På fredag kväll på Riksväg 19 i Kurikka hamnade flera bilister att väja för en motkommande bilist som kommit över i deras körfält. Bilisten körde hela tiden i närheten av mittlinjen och hamnade emellanåt nästan ut i diket. Ingen kollision hann som tur var uppstå. En polispatrull påträffade bilisten som stannat på en hållplats. Hen blåste 0,24 mg/l i alkometern och drogsnabbtestet gav positivt utslag. Polisen misstänker nu föraren för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.
 

Mellersta Österbotten Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Södra Österbotten Österbotten Övervakning och larmverksamhet