Rattfyllerister, misshandel och uppdrag relaterade till självdestruktiva personer i Östra Nyland

Utgivningsdatum 4.7.2023 14.18 | Publicerad på svenska 7.7.2023 kl. 14.12
Nyhet

Många av uppdragen som förmedlades till polisen i Östra Nyland förra veckan handlade om rattfylleri, misshandel och uppdrag relaterade till självdestruktiva personer. Dessutom uppmanar polisen journalister och redaktioner att registrera sig i polisens medietjänst.

 

Regnet påverkade antalet uppdrag under veckoslutet

Veckoslutet bjöd på efterlängtat regn, kanske till och med mer än väntat, men det påverkade helt klart antalet uppdrag under veckoslutet.

– Det finns ett gammalt talesätt som säger att regn är den bästa polisen. Den här gången märktes verkan i det totala antalet uppdrag under lördagens regniga nattskift, under vilket 180 uppdrag som förmedlades av nödcentralen utfördes. Antalet är 75 uppdrag mindre än under fredagens nattskift när 255 uppdrag utfördes, konstaterar kommissarie Kimmo Klemetti.

Polisuppdragen handlade om rattfyllerister, misshandel, störande beteende och självdestruktiva personer

Polisuppdragen under veckoslutet omfattade flera fall av rattfylleri, misshandel, störande beteende, motstånd, skogsbränder och alltjämt ett betydande antal uppdrag relaterade till självskadebeteende eller att en person inte kan nås. 

– Vid den mest hektiska tiden stod uppdrag som förmedlats till polisen även i kö. I detta fall prioriterades patrullerna först till de mest brådskande uppdragen. Det totala antalet uppdrag under veckoslutet var 760, av dessa var 227 relaterade till skydd av individen. Polisen utförde 39 hemutryckningar under veckoslutet, berättar Klemetti.

Krävande körsätt, höga hastigheter och ungdomar föremål för övervakning

Förra veckoslutet, mellan fredag och söndag, genomförde polisen i hela landet övervakning av krävande körsätt, höga hastigheter och ungdomars trafikbeteende. Hastighets- och körsättsövervakning samt ungas trafikbeteende hör till de viktigaste påverkansobjekten i polisens trafiksäkerhetsarbete.

– Körhastigheten är en betydande riskfaktor vid trafikolyckor med dödlig utgång och påverkar på många sätt förarens handlingsförmåga. Ungefär en tredjedel av vägtrafikolyckorna med dödlig utgång beror på för hög eller olämplig hastighet, berättar överkommissarie Timo Leppälä

– Förra veckoslutet var inget undantag vad gäller alltför höga hastigheter som uppmättes i polisinrättningens område. Polisen påträffade såväl kortlösa som berusade förare i trafiken. Sex förare misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och nio förare till allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten, konstaterar Leppälä. 

Samma person orsakade flera polisuppdrag förra veckan

Förra veckan orsakade en person arbete för polisen genom att göra sig skyldig till flera brott inom en kort tid.

– Personen misstänks ha gjort sig skyldig till flera fall av rattfylleri, egendomsbrott och grov misshandel mellan den 28.6. och den 3.7.2023, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

– Personen greps måndagen den 3.7 och befinner sig nu i polisens förvar. Utredningen av fallet fortsätter vid polisen i Östra Nyland, fortsätter Vallila.

Polisens kommunikation som stöd för medierna

Personalen som har hand om polisens kommunikation hjälper medierna när ni behöver information om polisen eller till exempel vill intervjua någon.  

Journalister och redaktioner kan prenumerera på polisens nyhetsbrev eller mediemeddelanden genom att registrera sig i medietjänsten.  Polisen godkänner endast representanter för medierna till nyhetstjänsten.

Andra än representanter för medierna kan prenumerera på polisens meddelanden via RSS-flöden eller till e-post från den offentliga prenumerationstjänsten.

Polisen uppmanar medborgarna att vara uppmärksamma med bluffmeddelanden

Mångfalden av bluffmeddelanden är oändlig, och även i denna stund cirkulerar det en massa sådana. Bedragare är smarta och kommer ständigt på nya sätt att lura människor.

Polisen uppmanar allmänheten att vara särskilt på sin vakt med meddelanden till e-posten och telefonen som innehåller länkar. Under inga omständigheter ska länkarna öppnas.

Om du trots allt misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri och misstänker att dina nätbankskoder har kommit i fel händer, kontakta din bank först och gör sedan en brottsanmälan till polisen. Du kan göra en brottsanmälan antingen på nätet på poliisi.fi eller på vilken polisstation som helst.


 

 


 

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet