Rattfyllerister, misshandel, rån och höga hastigheter i Östra Nyland

Utgivningsdatum 22.11.2022 15.07 | Publicerad på svenska 28.11.2022 kl. 15.29
Nyhet

Förra veckan var det berusade som stod ut bland uppdragen i Östra Nyland. Antalet polisuppdrag återgick till en normal nivå för säsongen.

En liten nedgång i antalet polisuppdrag

Antalet arbetsuppdrag har varit stort under hela hösten. Under de några senaste veckorna har antalet uppdrag överskridit 2000, men under den senaste veckan anmäldes till polisen totalt 1917 uppdrag via nödcentralen. 

– Under veckosluten ökar det totala antalet uppdrag i allmänhet. Förra veckoslutets andel av uppdragen var 719. Uppdragen bestod huvudsakligen av olika uppdrag orsakade av berusade personer, såsom störande beteende, misshandel och rattfylleri. Andelen olika slags hemutryckningar under veckoslutet var 65, berättar kommissarie Max Eriksson. 

I en mer långsiktig granskning har antalet rånbrott på allmän plats ökat från förra året. Observationer som gäller rånbrott eller våld i allmänhet ska omedelbart anmälas till nödcentralen. 
Som en lyckad insats kan vi nämna ett fall förra fredagen där en minnessjuk person lämnade sitt hem och gick vilse i Nickby, Sibbo och som hittades med hjälp av polisens obemannade luftfarkost, dvs. en drönare. 

– Personen påträffades i terrängen och räddades av en fältpatrull. Förhållandena var utmanande eftersom det redan var mörkt vid tidpunkten. Drönare har visat sig vara utmärkta hjälpmedel även i många andra uppdrag än sökuppdrag, fortsätter Eriksson.

Stora överhastigheter och kortlösa förare

Vinterns och snöns ankomst fick inte förarna att lätta på gasfoten i Östra Nyland. Förra veckan påträffades återigen ett stort antal förare som körde med gasen i botten i trafiken. 

– Av dessa kan nämnas ett race mellan två bilar där hastigheten för båda förarna uppmättes till 187 km/h i ett område, där hastighetsbegränsningen är 100 km/h och en ensam förare, som körde 117 km/h i ett område, där begränsningen är 50 km/h, berättar kommissarie Katri Lehti.

– Utöver dessa påträffades i trafiken under veckoslutet ett tiotal förare som misstänks ha gjort sig skyldiga antingen till grovt äventyrande av trafiksäkerheten eller allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten samt sju förare som saknade giltig körrätt.

Fartdårar i Borgå och Lovisa

Fredagen den 18 november omkring klockan 23.00 stoppade en polispatrull en förare på Lovisavägen i Borgå för vem uppmättes en hastighet på 129 km/h i ett område där hastighetsbegränsningen är 80 km/h. Föraren misstänks ha gjort sig skyldig till äventyrande av trafiksäkerheten. En annan förare stannades tidigare under samma fredag cirka klockan 15.00 på väg 7 i Lovisa. I ett område där hastighetsbegränsningen är 120 km/h uppmättes för föraren en hastighet på 154 km/h. Även denna förare misstänks ha gjort sig skyldig till äventyrande av trafiksäkerheten.

Tjuvar for iväg med cyklar och hjälmar

Fredagen den 18 november blev en 24 tums Jopo-cykel stulen under skoldagen från Näse Skolgatan. Vid samma tid stals en Nakamura Freeway 28 tums cykel med ramnummer NK150259 från gården till Lyceiparkens skola. Cykeln har en böjt styrstång i vintagestil. Följande natt åsamkades dessutom en omklädningsrumsbyggnad på Lärdomsvägen i Sibbo skador. Tre hjälmar stals inifrån byggnaden.

Två män häktade misstänkta för häleribrott

Lördagen den19 november, vid tiotiden på kvällen, grep polisens patrull två män i industriområdet på Varggränd i Sibbo. Orsaken var att hos männen påträffades en släpvagn som tidigare anmälts stulen från Lahtis. 

– Ytterligare misstänker vi att männen har gjort sig skyldiga till ett brott på grund av ägarhistoriken för det fordon som det stulna släpet var kopplat till och de falska registreringsskyltarna som var fästa vid det, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

En man rånades i Träskända 

En man rånades i centrum av Träskända på morgonnatten lördagen den 19 november genom att hota med och använda ett eggvapen. 

– Den misstänkte gärningsmannen hade krävt pengar och smycken av mannen genom att hota med ett eggvapen och i samband med det huggit mannen flera gånger och orsakat mannen två sår på vänster lår. Den misstänkte hade även använt pepparspray i samband med rånet. Fallet utreds av polisen som ett grovt rån, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

Det finns många övervakningskameror i närheten av gärningsplatsen och inspelningarna från dem studeras i syfte att reda ut händelseförloppet. Polisen är också intresserad av medborgarnas iakttagelser mellan klockan 03 och 04 på Sibeliuksenkatu. Eventuella tips och iakttagelser ombeds skickas till polisen i Östra Nylands e-postadress för brottstips vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi

Knivhuggning i Vanda - polisen ber om iakttagelser 

I Vanda, på gården utanför ett husbolag på Malmängsvägen 16 i Simonsböle ägde en våldshandling rum onsdagen den 9 november omkring klockan 02.15, där en person fick allvarliga skador orsakade av ett eggvapen. Skadorna krävde sjukhusvård.

Själva knivhuggningen har spelats in på en övervakningskamera i närheten. Den misstänkte gärningsmannen hade lämnat platsen efter dådet. Polisen ber om iakttagelser gällande en person som rörde sig i Simonsböle nära Malmängsvägen på natten mellan klockan 02 och 03. Den misstänkte gärningsmannen är en man som till sin kroppsbyggnad är medelstor och han var klädd i mörka kläder. 

Alla iakttagelser och tips är viktiga för polisen. Vi ber att uppgifterna skickas till polisens e-post vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet