Rikoksesta epäillyn rekisteröinti ei jatkossa vaadi käyntiä poliisiasemalla

11.3.2021 11.40
Uutinen

Itä-Uudellamaalla on otettu käyttöön kenttärekisteröinti. Jatkossa poliisipartiot voivat kerätä rikoksesta epäillyn henkilön tiedot, tuntomerkit ja näytteet tien päällä, yhden kosketuksen periaatteella. 

Käytännössä se voi tarkoittaa vaikka tätä: Partio saa tiellä kiinni törkeästä ylinopeudesta epäillyn, joka pysäytetään turvalliseen paikkaan. Kuljettajan henkilöllisyys tarkistetaan, ja hänen tuntomerkkinsä (mm. pituus, paino, silmienväri) kirjataan ylös.

– Lisäksi henkilöstä otetaan valokuvat ja tarvittavat näytteet, esimeriksi sormenjäljet. Tiedot syötetään myöhemmin poliisin rekisteriin, sanoo ylikomisario Timo Leppälä.

DNA-näyte voidaan myös ottaa tien päällä. Tämä on mahdollista tilanteissa, joissa henkilön epäillään syyllistyneen rikokseen, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään 6 kuukautta vankeutta.

Perinteisesti rekisteröinti on jouduttu tekemään niin, että epäilty viedään poliisiasemalle. Kentällä tehtävällä rekisteröinnillä säästetään sekä epäillyn että poliisipartion aikaa. 

Poliisilla velvollisuus rekisteröidä

Kenttärekisteröinneillä lisätään rikoksesta epäiltyjen määrää poliisin henkilötuntomerkkijärjestelmässä. Tätä kautta lisätään rikosten selvittämistä ja myös ennalta estävyyttä.

Taustalla on poliisin velvollisuus rekisteröidä rikoksesta epäillyt, jos toimenpiteen edellytykset täyttyvät. Kenttärekisteröintien myötä se on teoriassa mahdollista kaikkien rikosepäiltyjen kohdalla melkeinpä missä vain. Käytännössä kuitenkin partio arvioi tilanteen mukaan, onko se tarkoituksen mukaista.

– Kenttärekisteröintiä koulutetaan parhaillaan poliisilaitoksellamme. Ensimmäiset kirjaukset on kentällä jo tehty liikennevalvonnan yhteydessä, kertoo Leppälä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin toiminta ja kehittäminen Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Itä-Uudenmaan poliisilaitos
rikosasiat