Maltti on valttia tulevana viikonloppuna liikenteessä Etelä-Lapissa
Tålamod kan krävas i trafiken i södra Lappland under helgen

Utgivningsdatum 24.2.2021 14.12 | Publicerad på svenska 25.2.2021 kl. 12.42
Nyhet
Poliisiauton kojelaudalla näkyy paljon erilaista tekniikkaa, jolla seurataan vastaantulevaa liikennettä.

Polisen önskar att trafikanterna har en lugn och proaktiv attityd i trafiken under VM-rallyhelgen den 26–28 februari. Trafiken på huvudvägarna i Rovaniemi och Kemijärvi kommer att öka markant. Trafikmängden kommer att öka kraftigt på grund av sportlovsturister från södra och mellersta Finland samt racerbilar som tävlar i Artic Rally Finland.

Det är klokt att förutse rusning i trafiken och välja en alternativ rutt under helgen

Racerbilar som tävlar i Arctic Rally Finland och bytesdagen för sportlovsturister från södra och mellersta Finland på lördagen kan ställvis orsaka rusning i trafiken i södra Lappland. Förutom i Rovaniemi centrum kan bilköer uppstå på fredagen den 26 februari på väg E4 mellan Rovaniemi och Vikajärvi, på väg 81 mellan Vikajärvi och Kemijärvi, på lördagen den 27 februari på väg 82 mellan Rovaniemi och Oikarainen samt mellan Viirinkylä och Juotasniemi, på lördagen den 27 februari på väg 78 mellan Rovaniemi och Narkaus samt på söndagen öster om Kemijoki på väg 926 mellan Rovaniemi och Muurola.

Rovaniemiborna bör vara beredda på avvikande trafikarrangemang och nya rutter i omgivningen av Santasport. Området kommer att ha en hastighetsbegränsning på 30 km och trafikreglering på Hiihtomajantie och vid ishallen.

Polisen intensivövervakar trafiken 

Gemensamma patruller av polisen och Forststyrelsens vildmarksvakter övervakar markerna runt specialsträckorna för att rallyt inte ska medföra olovlig terrängkörning. Patrullerna påminner om att terrängkörning alltid kräver markägarens tillåtelse. Snöskoteråkare bör under helgen välja rutter och spår som leder längre bort från specialsträckorna för VM-rally som körs i Rovaniemi och Kemijärvi. 

Polispatrullena säkerställer att trafiken flyter på säkert och hastighetsbegränsningarna efterföljs både på huvudvägarna och i Rovaniemi centrum. Polisen påminner om att det inte är tillåtet att parkera längs huvudvägarna.

Vägarna som leder till specialsträckorna stängs

Arrangören av tävlingen stänger alla vägar som leder till specialsträckorna, och publiken kommer inte att släppas till området fastän rallyt körs på avlägsna vägar. Även otillåten terrängtrafik nära specialsträckorna utgör en säkerhetsrisk enligt arrangörerna, och i värsta fall kan man vara tvungen att avbryta tävlingen på en specialsträcka om det finns publik längs rutten. Specialsträckorna körs i Vennivaara, Mustalampi, Kaihuavaara, Siikakämä, Aittajärvi och Sarriojärvi vid Kemijärvi.

Rallyfolket uppmanas att stanna hemma 

De stränga åtgärderna och restriktionerna som gäller på grund av koronapandemin innebär att tävlingen körs helt utan publik såsom de fyra deltävlingar som körts tidigare på andra håll i världen. Under denna exceptionella tid belönas publiken med trygga direkta och inspelda sändningar på hemsofforna i stället för frostiga förhållanden ute i kölden.

Kemijärvi Lappland Nyheter Polisinrättningen i Lappland Rovaniemi Startsidans stor nyhet Trafik