Sådana här erfarenheter går inte att köpa för pengar

Tomi Taskila, kriminalinspektör, utredningsledare, Linjen för ekonomisk brottsbekämpning, Brottsutredningsavdelningen
Utbildning: tradenom (högre YH), grundexamen för polis

Jag genomförde grundexamen för polis i mitten av 1990-talet och arbetade först i cirka 20 år vid Helsingfors polisinrättning, bland annat som fältpolis och inom eko- och egendomsbrottsutredningen. År 2015 övergick jag till Centralkriminalpolisen. Jag hade studerat vid sidan av arbetet och blivit tradenom inom företagsekonomi. På CKP kunde jag dra nytta av både min tidigare lägre och senare avslutade högre YH-examen. Dessutom var CKP:s uppdrag och internationella arbete intressanta – och är det fortfarande.

Sedan 2017 har jag arbetat vid Brottsutredningsavdelningen som en av enhetscheferna vid linjen för ekonomisk brottsbekämpning. Jag organiserar enhetens verksamhet tillsammans med två andra utredningsledare.  Målet är att utreda ärenden så att förundersökningarna blir klara och lämnade till åtalsprövning så att förundersökningsfasen inte blir en flaskhals. Jag är nöjd med mitt arbete. Jag har en gång i tiden fått undersöka fall och saknar det inte.

Ekonomisk brottsutredning är utmanande

Vid ekonomisk brottsutredning i realtid, där händelser sker just nu, måste man kunna använda olika metoder för informationsinhämtning och tvångsmedel. Endast fantasin och lagstiftningen sätter gränser. I organiserad brottslighet används ofta bulvaner för att dölja den kriminella verksamheten, och så kallade vitkragebrottslingar har utbildning för att planera och genomföra ekonomiska brott. Utredning av sådana brott kräver expertis och engagemang från polisen. Vid CKP får man koncentrera sig på ärenden vars utredning kan ta flera år. Å andra sidan kan långvarigheten ibland bli tröttsam.

De färdigheter som krävs för ekonomisk brottsutredning kan läras genom arbetet, men för mig har det varit till stor nytta att ha en bred förståelse för företagsekonomi samt relaterad lagstiftning och reglering. Personalens mångsidiga arbetslivserfarenhet, utbildning och nätverk är förutsättningar för organisationens framgång. Jag försöker ta hänsyn till detta vid rekrytering. Mina kollegor har erfarenhet från exempelvis utsökningsverket och Tullen samt expertis inom förvaltningsvetenskaper.

Inom ekonomisk brottsutredning är det mest samhällsmässigt betydelsefulla att ta bort brottsvinsten. Det är det som verkligen svider mest för ekonomiska brottslingar, inte till exempel ett fängelsestraff. När de ekonomiska resurserna tas bort blir det svårare att begå nya brott. Det gör arbetet meningsfullt.

En av höjdpunkterna i min karriär var den 22 september 2018, när vi genomförde en operation mellan flera myndigheter i Åbolands skärgård vid en förundersökning som jag ledde. Det handlade om en exceptionellt omfattande ekonomisk brottsutredning. Det fanns 17 husrannsakningsobjekt, det rådde svåra förhållanden i skärgården, och operationen innehöll flera rörliga delar. Det var en fantastisk upplevelse att se operationen ur förundersökningsledningens perspektiv. Över huvud taget är operativa dagar fina och spännande.  De erbjuder utredarna variation och en möjlighet att komma ut och möta människor. Sådana erfarenheter kan man inte köpa för pengar, och få får möjlighet att arbeta här. På CKP och inom polisen överlag får man en inblick i det finländska samhället som den vanliga medborgaren inte har någon aning om.