Tre typer av bedrägerier stod ut under förra veckan
Olika typer av bedrägerier har sysselsatt polisen i Västra Nyland under förra veckan. En sms-bedragare utger sig för att vara en hyresvärd och en person som utger sig för att vara polis tar kontakt via e-post. Ibland dyker bedragare till och med upp bakom dörren och utger sig för att vara inspektörer. Alla typer av bedrägerier har samma mål - att fara iväg med pengar.
De som utger sig för att vara hyresvärd skickar sms
Polisen har mottagit flera anmälningar om ett bedrägeri där bedragaren per sms utgett sig för att vara hyresvärd. I meddelandet har det till exempel påståtts att “betalningsuppgifterna för hyran och vederlaget förändras i november 2023”. Meddelandet har gett nya betalningsuppgifter. Textmeddelandet är skrivet på flytande och tydlig finska.
Polisen i Västra Nyland utreder ett sådant fall under rubriceringen bedrägeri.
Mottar du ett sms av den här typen på din telefon ska du inte svara eller reagera på det. Det finns inte heller någon orsak att ringa polisen. Har du däremot redan överfört pengar eller lämnat ut dina bankuppgifter i samband med bedrägeriet, ska du omedelbart kontakta banken och göra en brottsanmälan elektroniskt eller på vilken polisstation som helst.
Bedragare skickar e-post i polisens namn
Ett annat aktuellt bedrägeri är e-postmeddelanden som skickats i polisens namn. I meddelandet påstås det att polisen misstänker mottagaren för ett brott och hotas med olika straffrättsliga påföljder. Meddelandet kan till exempel lyda: "OBS: Kallelse från polisen ingår som bilaga. Ladda ner den bifogade filen och svara omedelbart." Meddelandet är undertecknat med ett namn och en titel som hänvisar till polisen.
Syftet med bedrägeriet är ofta att fiska efter bankinformation eller överföra skadlig kod. Det är bra att komma ihåg att en riktig polis aldrig ber om någons bankkoder eller kräver pengar. Polisens officiella e-postadress slutar med @poliisi.fi. Adresser kan dock förfalskas, så mottagaren bör vara uppmärksam. Om mottagarens e-postadress verkar korrekt men du känner dig osäker, kan du ta kontakt genom att ringa till polisens växel.
Öppna inte länkar eller bilagor. Radera meddelandet.
Har du däremot redan gett ut dina uppgifter i samband med bedrägeriet, ska du kontakta din bank och göra en brottsanmälan elektroniskt eller på vilken polisstation som helst. Du behöver inte ringa nödcentralen eller polisen. Kom också ihåg att du aldrig kan göra en brottsanmälan med ett tipsmejl, utan det görs alltid genom identifiering på polisstationen eller i den elektroniska tjänsten.
Tjuvar utgav sig för att vara brandinspektörer
Det tredje bedrägerifallet som uppmärksammades den gångna veckan ägde rum i en privat bostad i stället för genom meddelanden. Två män hade utgett sig för att vara brandinspektörer och tagit sig in i en 85-årig kvinnas lägenhet under denna förevändning. Den ena mannen låtsades kontrollera brandvarnaren och spisfläkten. Under besöket tog duon pengar och ett bankkort ur kvinnans väska och började fråga efter pinkoden.
Kvinnan uppgav med avsikt fel pinkod och männen avlägsnade sig. Därefter bad kvinnan sin väninna komma till undsättning. När de två männen återvände för att be om rätt pinkod blev de överraskade av att kvinnans väninna hade anlänt och gick därifrån. Polisen utreder händelsen som stöld.