Vaikka nuorten hyvinvointi on lisääntynyt, pieni osa heistä voi todella pahoin
Trots att de unga mår bättre överlag, mår en liten del av dem mycket dåligt

Utgivningsdatum 15.11.2020 19.38 | Publicerad på svenska 17.11.2020 kl. 17.59 | Ändrad 25.11.2020 kl. 12.44
Poliisi neuvottelee nuorisotyöntekijön kanssa Lapin Ankkuri-tiimissä.

Under den gångna veckan har unga brottsförövare i huvudstadsregionen debatterats livligt. Enligt polisinspektör Timo Kilpeläinen vid Polisstyrelsen måste man nu hålla i minnet att det inte finns några enkla svar på så här mångfasetterade frågor.


– Exempelvis statistiken beskriver endast fenomenets numeriska omständighet utan någon närmare kvalitativ bedömning. Bakom varje siffra i statistiken finns alltid flera människoöden, såväl brottsförövare som brottsoffer och deras närstående, konstaterar Kilpeläinen i sin blogg som publicerats på polisens webbplats.
Kilpeläinen påpekar också att de ungas röst har hörts beklagligt lite i debatten.
– De känner ändå själva bäst sin situation, om man frågar dem och talar med dem, i stället för att granska dem som objekt. De unga är inte en enhetlig grupp, och ska därför inte heller behandlas och stämplas som en sådan.
Trots att de unga mår bättre överlag, mår en liten del av dem mycket dåligt.
– Vi ska inte förtiga att vi har unga för vilka det går verkligt dåligt i de stora städerna. De visar inte längre ”symtom på brott” utan har gjort sig skyldiga till allvarliga brott som riskerar liv och hälsa, i ytterlighetsfall brott mot liv eller försök till det. Beklagligt många av dem har också själva varit brottsoffer. De har fallit hårt genom maskorna i samhällets sociala skyddsnät.
Kilpeläinen säger att alla myndigheter och organisationer behöver mer resurser och en lagstiftning som stöder verksamheten och vid behov bör exempelvis barnskyddet få nya befogenheter.
– Den multiprofessionella Ankkuri-verksamheten bör förstärkas så att teamet har en genuin möjlighet att ingripa i varje individs situation i rätt tid och på lämpligt sätt. I synnerhet företrädare för psykiatriska sjukskötare samt ungdoms- och undervisningsväsendet är välkomna med i teamen, i de fall där ni ännu inte är med. Polisens målsättning är att skapa en riksomfattande modell för ett effektivt ingripande i ungas brottslighet. Av detta har vi redan goda erfarenheter i Helsingfors, konstaterar Kilpeläinen i sin blogg.
Timo Kilpeläinens blogg finns på polisens webbplats på https://blogi.poliisi.fi/viela-nuorisorikollisuudesta/
Bloggen är endast på finska.

Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet