Tryggheten på allmänna platser har förbättrats i Sydvästra Finland
Polisens nyaste statistik visar att brottslighet som är förknippad med ordningsstörningar på allmänna platser har minskat i Sydvästra Finland. Till slutet av augusti har det till polisens kännedom kommit färre fall av misshandel, rån och skadegörelser på allmänna platser, jämfört med i fjol.
Misshandel, rån och skadegörelse på allmänna platser har i Sydvästra Finland sjunkit med i medeltal 11 procent jämfört med i fjol.
Då man jämför våldsbrott som skett i år mellan januari och augusti med samma tidpunkt i fjol, kan konstateras att inom hela polisinrättningens område har antalet misshandel minskat med 14 procent, rån 6 procent och skadegörelser med 13 procent.
– Vi har ökat informationsbaserad övervakning på allmänna platser, särskilt i områdets största städer och på så sätt lyckats ingripa i situationen. Det är skäl att fortsätta polisens synliga närvaro och intensifierade övervakning vid sidan av övrig förebyggande verksamhet, säger polischef Risto Lammi vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.
I Åbo fortfarande många rån
Brottslighet i anknytning till ordningsstörningar på allmänna platser har minskat i synnerhet i Björneborg, där det i år har skett 31 procent mindre misshandel, 11 procent mindre rån och 26 procent mindre skadegörelser jämfört med i fjol mellan januari och augusti.
I Åbo har minskningen inte varit lika stor. Misshandel på allmän plats har i Åbo minskat med 11 procent, men antalet rån ligger däremot på samma nivå som i fjol.
Allt oftare är den som begår ett rån under 15 år.
– Sett ur samhällelig synvinkel är det ett stort och alarmerande bekymmer. Barn och unga kräver just nu särskild uppmärksamhet, så att vi kan förbättra deras trygghet, men också avbryta brottsspiralen hos de unga som begår brott och på så sätt också inverka på deras framtid, betonar Lammi.
Under 15-årigas våldsamhet kräver intensiva åtgärder
I år har under 15-åriga begått i Sydvästra Finland redan 489 våldsbrott, vilket i medeltal betyder 60 fall som anmäls till polisen varje månad. Det har skett en ökning med över 29 procent jämfört med i fjol.
I antalet har beaktats alla, även andra än på allmänna platser skedda våldsbrott, bl.a. alla fall av misshandel, rån, brott mot liv och försök till dessa.
– Situationen är allvarlig. Vi får dagligen i medeltal två anmälningar om våldsgärningar där gärningspersonen är under 15 år. Vi bör ännu mer effektivera och utvidga åtgärder i syfte att förebygga barns och ungas brottslighet. Det har vi nu under planering i polisinrättningen, berättar Lammi.
Han klargör att våldsgärningar som begås av unga sker inom hela Sydvästra Finlands område, såväl större som mindre orter. Det är sällan fråga om några etablerade grupperingar eller att gärningarna skulle vara anknutna till eventuell övrig brottslighet.
Positivt är dock att våldsbrott som begås av 15–17-åringar och 18–20-åringar har minskat jämfört med i fjol.