Uppdrag vid polisen i Östra Nyland på julveckan

29.12.2021 9.48 | Publicerad på svenska 31.12.2021 kl. 12.05
Nyhet

Under julveckan var polisen i östra Nyland sysselsatt med hemutryckningar, inbrott och rattfyllerifall.

Under julveckan återspeglades inte nedgången i det totala antalet uppdrag vid polisinrättningen i Östra Nyland i antalet hemutryckningar som istället ökade jämfört med veckan innan bl.a. till följd av olika uppdrag relaterade till våld i familjen. Totalt utfördes cirka 1 500 polisuppdrag förra veckan. Det påträffades även fler fall av rattfylleri än veckan innan, totalt 38 fall. 

Den mest hektiska tiden mätt i antalet polisuppdrag var från natten mot julafton till söndag eftermiddag, under vilken period polisen i Östra Nyland hade sammanlagt 650 uppdrag.

Sökuppdrag i Mäntsälä

Förra veckan fick särskilt sökandet efter en åldring i 80-årsåldern i Mäntsälä tätort mycket uppmärksamhet. Åldringen hittades slutligen av en hundpatrull med polishunden Kessu i spetsen. I den hårda kölden deltog i uppdraget flera polispatruller och andra myndigheter.

– När det gäller hanteringen av larmuppdrag i allmänhet vill jag särskilt lyfta fram att utförandet av polisuppdrag alltid är ett samarbete ,i vilket ofta deltar flera polispatruller på något sätt. Någon leder verksamheten, en annan utför sökning, en tredje registrerar händelserna eller spärrar av händelseplatsen för undersökning. Det görs också mycket samarbete med nödcentralen och andra myndigheter, konstaterar kommissarie Kimmo Klemetti.

– På det hela taget fina framgångar, och jag vill påminna om att varje enskild polis är en viktig del av en större helhet. Många delområden av uppdragen syns inte utåt när de utförs framgångsrikt, men samarbetet ligger bakom allt, fortsätter Klemetti.

Grova stölder

I Kervo stals verktyg värda över tjugotusen euro från en byggplatshall. De misstänkta i fallet greps och frigavs efter förhör.

Fyrverkeripjäser värda cirka 17 000 euro stals från en container i Tusby. 

– Gärningsmannen har ännu inte gripits, men det fanns bra övervakningskameror i området och polisen är väl insatt i händelsernas gång, berättar kriminalkommissarie Sampsa Aukio.

Ansvarsfullt nyårsfirande

Polisen i östra Nyland vill påminna om att nyårsraketer endast får skjutas mellan klockan 18:00 och 02:00 på nyårsafton. Raketer får endast hanteras av myndiga personer. 

– Det gäller att hålla fast vid den tidsram som reserverats för skjutande av raketer, eftersom nyårskvällen är lång för många som har ett ljudkänsligt husdjur och oljudet från raketer långt in på natten är störande till exempel för dem som ska jobba på nyårsdagen, konstaterar kommissarie Kimmo Klemetti.

– När det gäller minderåriga nyårsfirare kommer polisen även i år att plocka bort olagliga innehav av raketer och alkohol från minderåriga, tillägger Klemetti.

Polisen i Östra Nyland vill påminna om att det är av största vikt att hantera raketer omsorgsfullt. Raketer ska alltid skjutas säkert med beaktande av en själv och andra, det omgivande området medräknat, och alla i närheten av raketerna ska komma ihåg att bära skyddsglasögon.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Övervakning och larmverksamhet
Polisinrättningen i Östra Nyland
brottmål