Palonsyyntutkinta: auton lämmitin sytytti kuumailmapallon nestesäiliön lentokentällä
Utredning av brandorsak: bilvärmare tände eld på vätsketank till varmluftsballong på flygplats

22.4.2021 11.28 | Publicerad på svenska 23.4.2021 kl. 16.20
Nyhet

Helsingforspolisen har färdigställt en utredning av brandorsak i ett fall där en webasto-bilvärmare som aktiveras med mobiltelefonsapplikation orsakade att en behållare med flytande gas fattade eld.

Explosionen inträffade på Malms flygplats fredagen den 16 april 2021. Enligt Nödcentralens meddelande hade en behållare på tre kubik som innehöll flytande gas fattat eld och en person som varit i närheten skadats. Personen fördes till sjukhus för vård av lindriga brandskador.

Tio meter från behållaren med flytande gas stod en bil, vars värmare ägaren hade aktiverat med sin mobiltelefon. Ägaren satt i bilen vid tidpunkten för händelsen. Gasen hade kommit ut ur en behållare för flytande gas som innehöll propan, och värmaren fick gasen i luften att explodera. Bilen skadades av att gasen fattade eld.

Medlemmarna i varmluftsballongsföreningen höll på att flytta bort behållaren från flygplatsens serviceområde på begäran av staden. Behållaren hade tömts tidigare, och dess bottenventil hade öppnats för att vädra den.

– Det hade blivit gas kvar i behållaren, trots att den hade tömts, och gasen samlades i området på grund av terrängen och vädret. Gasen fattade eld. Vanligtvis skulle den avdunsta, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Anne Hietala.

Ingen misstänks för brott i fallet. Gasbranden orsakade inga skador på fastigheter.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors
Polisinrättningen i Helsingfors
brottmål