Utredningen av en omfattande bedrägeri- och tjänstebrottshelhet är klar

Utgivningsdatum 27.6.2024 15.20 | Publicerad på svenska 1.7.2024 kl. 12.27
Nyhet

Polisen i Östra Nyland har utrett en omfattande bedrägeri- och tjänstebrottshelhet, vars förundersökning nu är avslutad och kommer att överlämnas till åklagaren för åtalsprövning. Händelserna sträcker sig över en period på cirka ett år, från 2021 till 2022.

– De misstänkta brottsmetoderna och sakinnehållet i den undersökta brottshelheten har varit sådana att de gjort fallet samhälleligt betydelsefullt och har varit av stort intresse för polisen att klara upp. Under förundersökningen har media upprepade gånger begärt information, men det har inte varit möjligt att svara på dessa förfrågningar utan att äventyra utredningen.  I denna brottshelhet misstänks en betydande mängd offentliga medel ha använts för ett enskilt ändamål, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Juha Springare.  

Förundersökningen har varit omfattande och exceptionell till sin karaktär. Förundersökningen har från förutredning till slutförande tagit cirka två år. Förundersökningsmaterialet omfattar omkring 10 000 sidor. Under förundersökningen har cirka 90 personer hörts, och flera särskilda husrannsakningar och genomsökningar av utrustning har utförts. Ett genomsökningsombud har utsetts i ärendet. En brottsbaserad utredning av den ekonomiska vinningen, antalet vakter och arbetstimmar har också upprättats.

Dygnet runt-bevakning ordnades för familj som bodde på skyddshem

År 2021 beställde socialmyndigheterna bevakning för en familj som bodde på ett skyddshem, baserat på preliminära uppgifter om hot. Det framlagda hotet var kopplat till möjligt hedersvåld i samband med en pågående skilsmässoprocess. Den dygnet runt-bevakning som ordnades för familjen var mycket exceptionell och hotet var oroväckande, särskilt eftersom det även involverade barn.

En man som arbetade som säkerhetschef för bevakningsföretaget misstänks ha vilselett socialmyndigheterna upprepade gånger med ogrundade uppgifter för att förlänga den dygnet runt-bevakning som beställts. Bevakningen pågick mellan den 3 november 2021 och den 3 november 2022 och den totala faktureringen uppgick till cirka tre miljoner euro, fortsätter Springare.

– Bevakningen som ordnades för familjen uppdagades för polisen i samband med en annan förundersökning. Polisen inledde den 6 juli 2022 utredning enligt förundersökningslagen för att utreda om det fanns anledning att misstänka brott i ärendet. Förundersökning om grovt bedrägeri och tjänstebrott inleddes den 4 oktober 2022.

Enligt vad som framkommit i förundersökningen misstänker polisen att upphandlingen av bevakningen inte har skett i enlighet med lagar och förordningar, och att det i bevakningsföretagets verksamhet finns anledning att misstänka brister och försummelser som är relevanta för näringstillståndet. 

Brottshelheten har omfattat tre olika delområden

Förundersökningen av brottshelheten har omfattat tre olika delområden. Undersökningen har gällt ett fall av grovt bedrägeri i Träskända och Raseborg under perioden 2.11.202–25.10.2022, där en person är misstänkt för brott. Vidare har polisen undersökt ett fall av brott mot tjänsteplikt i Träskända under perioden 2.11.2021–31.8.2022 , där 14 personer är misstänkta för brott. Slutligen har det handlat om säkerhetstjänstförseelse i Helsingfors under perioden 3.11.2021–26.1.2023, där fyra personer är misstänkta för brott.

Säkerhetschefen misstänks för flera brott

Säkerhetschefen misstänks för flera olika brott. Enligt vad som framkommit i förundersökningen finns det skäl att misstänka att säkerhetschefen på bevakningsföretaget vilseledde socialmyndigheterna för att förlänga familjens dygnet runt-bevakning. 

– Det finns skäl att misstänka att han ensam skapade en situation där han gjorde hotbedömningen och fastställde tjänstens kvalitet, omfattning och utförande som beställdes från det företag han företrädde. Han lämnade grundlösa, förvrängda och överdrivna uppgifter om hotet mot familjen och hävdade att han samarbetade med olika myndigheter i ärendet. Hans agerande påverkade även familjens grundläggande rättigheter, säger Springare. 

Socialmyndigheterna fattade beslut rörande familjen baserade på de misstänkta ogrundade uppgifterna som de fick från säkerhetschefen. Bevakningen förlängdes enbart baserat på den information som säkerhetschefen tillhandahöll. Han misstänks också ha instruerat en anställd på bevakningsföretaget att felaktigt inkludera rese- och materialkostnader i de fakturerade arbetstimmarna.

– Andra brottsmisstankar mot säkerhetschefen inkluderar osann utsaga inför domstol i Hyvinge under perioden 25.2.2022–16.7.2022, då han hördes som vittne i familjens besöksförbuds- och vårdnadsärende i tingsrätten. Han misstänks ha lämnat falsk information som vittne i domstolen. Han misstänks även för ett vapenbrott i Vanda den 25 oktober 2022, där en särskild husrannsakan utförd av polisen avslöjade ett olovligt gasvapen och lovliga patroner som förvarades i ett olåst utrymme i hans hem, fortsätter Springare.

Förundersökningen har inte kunnat påvisa ett konkret hot

Förundersökningen har inte kunnat påvisa något konkret hot eller våldsamt beteende.  Familjens hotärende har behandlats av polisens funktioner specialiserade i ärendet, och enligt polisens bedömning har hotet varit lågt.

Socialmyndigheterna misstänks för brott mot tjänsteplikt

De socialmyndigheter som fattat besluten misstänks ha överskridit sina befogenheter genom att bevilja denna kostsamma tjänst. En chef och personer i ledande ställning misstänks ha försummat sitt tillsynsansvar och tillämpningen av upphandlingsförfarande. I förundersökningen har hela beslutsförfarandet och de inblandade personerna utretts.

Enligt vad som framkommit i förundersökningen har upphandlingen av bevakningen inte genomförts i enlighet med lagar, samkommunens regler och föreskrifter. På grund av de höga kostnaderna borde upphandlingsförfarande ha tillämpats. Bevakningen beviljades först som en stödåtgärd inom öppenvården inom barnomsorgen och senare som utkomststöd.

Bevakningsföretagets ansvariga misstänks för säkerhetstjänstförseelse

Enligt vad som framkommit i förundersökningen misstänker man att bevakningsföretagets arbetstidsbokföring inte uppfyller de lagstadgade kraven. Trots flera uppgiftsförfrågningar har det inte gått att få ett entydigt och klart svar från bevakningsföretaget angående det totala antalet vakter och de totala arbetstimmarna som avsatts för uppdraget. De ansvariga på bevakningsföretaget misstänks också för att ha underlåtit att anmäla innehavstillstånd för skjutvapen till Polisstyrelsen i årsanmälan.

Ersättningar söktes från NTM-centralen

Socialmyndigheterna har ansökt om ersättningar från NTM-centralen för bevakningskostnaderna.
NTM-centralen har betalat ut ersättningar på 1,1 miljoner euro enligt lagen om främjande av integration. Vissa ersättningsansökningar är fortfarande under behandling.  Det totala faktureringsbeloppet uppgår till 3 068 861,13 euro inklusive moms, sammanfattar Springare.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland