Varning för bluffmejl i CKP:s namn – öppna inte bilagor, radera mejlen

Utgivningsdatum 17.3.2022 11.31 | Publicerad på svenska 17.3.2022 kl. 13.05
Nyhet

Centralkriminalpolisen varnar för bluffmejl som skickas i CKP:s namn. Innehållet i mejlen varierar och de skickas från olika e-postadresser. Det är inte polisen som skickar mejlen, utan brottslingar som försöker efterlikna de e-postadresser polisen använder.

Enligt vad vi nu vet är den gemensamma faktorn för mejlen att de som bilaga har  pdf-filer och att "artikla 360" nämns i rubriken.   I mejlen påstås att mottagaren gjort sig skyldig till brott.

– Typiskt för bluffkampanjer är att mejlens innehåll och form hela tiden ändras och därför går det inte att beskriva mejlen exaktare. Det viktiga är att bilagorna inte ska öppnas. Inte heller ska anvisningarna i mejlen följas, säger chefen för Polisens centrum för cyberbrottslighet, kriminalinspektör Mikko Rauhamaa vid Centralkriminalpolisen. 

Om du får ett mejl av den här typen, radera det utan att öppna bilagan. Du behöver inte vidta andra åtgärder. Om du redan har besvarat brevet och gett dina bankuppgifter, kontakta omedelbart din bank och anmäl därefter saken för polisen.

Europas polismyndighet Europol varnade nyligen får liknande bluffar. Europol varnade samtidigt för bluffsamtal som ser ut att komma från ett telefonnummer som tillhör Europol.  Det finns ännu inga iakttagelser om detta fenomen i Finland.

Polisen följer med fenomenet och informerar om saken vid behov.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter