Veckan i Västnyland inrymde bostadsinbrott och oroande situationer med ungdomar involverade

Utgivningsdatum 19.9.2023 13.06 | Publicerad på svenska 19.9.2023 kl. 15.37
Nyhet

Veckobulletinen från polisinrättningen i Västra Nyland lyfter fram ett bostadsinbrott, en minderårig förares vådliga avkörning, lyckosam ungdomsövervakning och en påminnelse om att en frånstötande form av bedrägeri alltjämt är aktuell.

Polisen utreder ett bostadsinbrott i Raseborg

Polisen utreder ett bostadsinbrott som skedde i Raseborg förra veckan. Från ett egnahemshus i Ekenäs stals alkohol, guldsmycken och silverföremål. Polisen har hört två män i 20-årsåldern som misstänks för grov stöld. 

Polisen ber dock ytterligare om sådana iakttagelser av personer, fordon eller annat i närheten av Revalsvägen mellan den 11 och 13 september som kan ha samband med händelsen. Iakttagelser kan lämnas per e-post till vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi eller per telefon 0295 413 031 (röstbrevlåda). 

15-årig pojke körde av vägen i Sälviken i Esbo

Polisen misstänker att bilen som fördes av en 15-årig pojke körde av vägen i en hastighet av nästan 100 kilometer i timmen på ett område där hastighetsbegränsningen är 40 kilometer i timmen. Vid tidpunkten för händelsen, natten den 14 september, befann sig även pojkens flickvän i bilen. 

Bilen hade kört av vägen i en kurva, genom ett träplank och in på ett depåområde. Innan färden ändade med att bilen krockade med en arbetsplatscontainer hade den stött ihop med flera metallföremål och knäckt en flaggstång i området. Kraschen var så kraftig att delar av bilen och olika metallföremål flög i luften och orsakade skador på andra containrar på området. Förarens flickvän, som satt i baksätet, slungades ut ur bilen när den voltade. Hon skadades och behövde sjukhusvård.

− Det var nog fråga om en mycket allvarlig situation, och det var egentligen bara turen som gjorde att ungdomarna inte förolyckades, säger kommissarie Hannu Kontola. 
Polisen misstänker pojken för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt vållande till kroppsskada, olovligt brukande och förande av fortskaffningsmedel utan körrätt.

Polisen ingrep i misshandel i Gäddvik

Under veckoslutet höll polisen koll på hur ungdomarna fördrev tiden i Gäddvik i Esbo. Övervakningen föranleddes av att polisen fått kännedom om oroligheter i området och om enskilda rån som ungdomar misstänks ha gjort sig skyldiga till.

Under fredagskvällens övervakning ingrep polisen i en pågående misshandel, där en 14-årig pojke försökte skada en annan ung person med kniv. Situationen slutade med polisens ingripande. 

− Efter det inträffade har polisen upprättat en brottsanmälan om försök till grov misshandel. Den berörda personen är under 15 år och därför inte straffrättsligt ansvarig, och de sociala myndigheterna har kopplats in i utredningen, tillägger kommissarie Hannu Väänänen.

Bedragare fortsätter att kontakta föräldrar och utge sig för att vara deras barn

Polisen informerade i början av sommaren att den utreder bedrägerier där bedragare skickar meddelanden till mammor eller pappor och låter förstå att deras barns telefon av någon orsak har gått sönder. Meddelandeutbytet leder till att föräldern för över pengar till bedragarens konto. Denna typ av bedrägerier verkar tyvärr fortfarande vara framgångsrik.

I ett fall helt nyligen förlorade en kvinna cirka 2500 euro efter att en bedragare utgett sig för att vara hennes barn och sagt att telefonen hade gått sönder. Meddelandena hon fick verkade sakliga.  
Polisen rekommenderar att även om ett meddelande låter trovärdigt är det bra att kontrollera bakgrunden noggrant innan man flyttar över pengar till något konto. Om man märker att man har blivit lurad, bör man omedelbart informera den bank man har överfört pengarna från. Sedan ska man göra en brottsanmälan till polisen, antingen elektroniskt eller på en polisstation.

Brott och utredning Esbo Nyheter Polisinrättningen i Västra Nyland Raseborg Trafik