Länkstig
Navigeringsmeny
Bostadsinbrott inkräktar på hemmets säkerhet och integritet
Bostadsinbrott inkräktar på hemmets säkerhet och integritet
Bostadsinbrott är numera beklagligt vanliga året om. Polisen utreder alltid bostadsinbrott som grov stöld.
Bostadsinbrottens gärningsmän är fortsättningsvis inhemska kriminella. Under de senaste åren har det skett en ökning bland antalet professionella bostadsinbrottsserier, särskilt sådana som utförts av utländska kriminella grupper.
Mest inbrott på fredag
Enligt polisens statistik är risken för inbrott som störst på fredagar mellan klockan 12 och 15. Även om de flesta inbrotten äger rum dagtid, sker vart fjärde på natten, till och med när folk är hemma.
Inbrottstjuvarna håller ofta uppsikt över sitt objekt för att ta reda på när huset är tomt för att invånarna handlar i butiken, är på jobbet eller till exempel på semester.
Innergårdar och skyddade platser löper större risk för att få besök av tjuvarna
Bostadsinbrotten äger rum såväl i höghus som i radhus och enfamiljshus. Den vanligaste platsen för inbrott är skyddat och lättillgängligt. Gärningsmännen bryter sig vanligen in i bostaden från innergården.
I allmänhet tar brottslingarna inga större föremål, utan föredrar smycken, pengar, telefoner och it-teknik, såsom surflplattor.
Uppmärksamma medborgare till hjälp när brotten klaras upp
En stor del av gärningsmännen undgår att omedelbart bli fast. Polisen utreder om brotten bildar serier. Gärningsmännen kan därför bli fast i ett senare skede på grund av nya brott eller genom internationellt polisiärt samarbete.
Uppmärksamma medborgare och observationer som anmäls till polisen är till hjälp när bostadsinbrott klaras upp.
- Håll ögonen öppna och lägg märke till misstänkta personer.
- Brottslingarna kan väcka uppmärksamhet när de följer med lämpliga inbrottsobjekt.
- Ring nödnumret 112 om ett brott verkar möjligt eller sannolikt.
- Om situationen inte verkar vara akut, kan du ge ett tips till polisen på nätet.
Brottsofferjouren stöder dem som utsatts för ett brott
Bostadsinbrott inkräktar alltid på hemmets säkerhet och invånarnas integritet. Den som blivit utsatt för stöld kan behöva stöd.
Brottsofferjouren stöder brottsoffer, deras närstående och vittnen i brottmål. Poliser kan be brottsoffren om tillstånd att ge deras uppgifter till aktörer som erbjuder hjälp. Givetvis kan var och en själv kontakta hjälpen.
Se polisens video om hur man förebygger bostadsinbrott
Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen. Nere på sidan hittar du knappen Ändra inställningar för kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon i Poliisitube.
Brottsofferjourens webbplats
Tipsa polisen om bostadsinbrott, du hittar kontaktuppgifterna på polisens webbplats
Inbrottet på stugan kan uppdagas först vid säsongstart
Inbrottet på stugan kan uppdagas först vid säsongstart
Stuginbrotten är tråkiga för dem som drabbas och utmanande utredningsobjekt för polisen. Det är inte ovanligt att stuginbrottens skador uppdagas först när stugsäsongen inleds. Ägarna har ofta inga exakta uppgifter om när inbrottet ägt rum.
De flesta stuginbrotten äger av lättbegripliga skäl rum på orter där det finns många stugor.
En enskild aktiv gärningsman eller en grupp gärningsmän kan avsevärt påverka antalet inbrott på ett specifikt område. Skadegörelse och förstörelse ingår ofta i inbrotten. Gärningsmännen är till stor del de samma som också bryter sig in i bostäder.
Hjälp polisen – håll ordning på egendomens signalement
Användbar egendom stjäls ofta från stugorna, t.ex. verktyg och maskiner, fordon såsom mopeder och fyrhjulingar, samt släpvagnar som behövs för att flytta på dem. Den mest eftertraktade egendomen är den som är lätt att realisera.
Tyvärr är det vanligt att man inte kan beskriva den stulna egendomen tillräckligt exakt för polisen.
- Spara signalementen för den värdefullaste egendomen, t.ex. serienummer och detaljer som under underlättar identifieringen.
- Ett foto kan vara till stor hjälp för polisen då egendomen ska identifieras!
- Den misstänka kan få behålla egendomen om den inte går att koppla samman med sin rättmätiga ägare.
Avskilt läge kan locka till sig tjuvar
Tänk på hur du kan skydda stugan mot inbrott – det lönar sig. Det ökade antalet inbrott på stugorna kan möjligtvis bero på deras avskilda läge och svagare inbrottsskydd jämfört med bostäderna.
Även högre standard på inredning och utrustning inverkar. Mängden egendom som går att sälja kan vara större. Därtill kan stugorna stå oanvända en lång tid.
Se polisens video om hur man förebygger inbrottet på stugan
Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen. Nere på sidan hittar du knappen Ändra inställningar för kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon i Poliisitube.
Suojaa omaisuutesi -vinkit sv
Skydda din egendom! Tips på hur du förebygger inbrott i bostaden eller stugan.
Egendomsbrott går att förhindra i förväg med relativt enkla åtgärder och till ett förmånligt pris. Det lönar sig att göra det så svårt som möjligt för tjuvarna att bryta sig in i bostaden, stugan, fordonet eller båten. Om inbrottet orsakar oväsen eller tar lång tid att utföra är objektet genast mindre attraktivt.
Asunto- ja mökkimurrot haitari sv
Bra låsning och belysning, märkt egendom och olika larmsystem håller förebygger inbrott och håller tjuvarna på avstånd.
- Se till att bostaden ser bebodd ut även då du/ni är borta, t.ex. på semesterresa.
- Be grannen tömma postlådan eller klippa gräsmattan nu och då.
- Låt bli att berätta på sociala medier om semesterplanerna eller att du/ni inte är hemma.
- Ytterdörren ska ha ett modernt lås med baklåsfunktion. Ett säkerhetslås förbättrar säkerheten ytterligare. Fäst uppmärksamhet på dörrarnas tekniska inbrottsskydd.
- Håll bostadens dörrar och fönster låsta alltid när det är möjligt.
- Se till att ytterdörren är låst då du/ni vistas på bakgården.
- Håll gården/tomten belyst och använd larmsystem.
- Märk egendomen: det finns verktyg som används för märkning, med dem kan du göra enskilda identifikationsmärkningar utan besvär.
Stuginbrott går att förebygga på samma sätt som bostadsinbrott, det vill säga genom att förlåsningen och belysningen, samt genom att skaffa larmsystem.
Därtill lönar det sig att avlägsna värdeföremålen till vintern, om inte stugan används året runt. Tjuvarna söker elektronik, värdeföremål, alkohol och vapen.
Så minskar du antalet inbrott och skadorna som de orsakar
- Lämna inte värdefull egendom framme. För bort allt värdefullt och intressant från stugan. Lämna inga vapen, alkohol, elektronik, arbetsmaskiner, dvs. inget sådant som är lätt att sälja vidare.
- Fotografera egendomen och spara eventuella identifikationsuppgifter om du är tvungen att lämna värdefull egendom. Märk egendomen: det finns verktyg som används för märkning, med dem kan du göra enskilda identifikationsmärkningar utan besvär.
- Låt gardinerna vara öppna. Då kan en tjuv se att det inte finns något att stjäla i stugan.
- Inbrottslarm och övervakningskameror samt dekaler och skyltar som upplyser om dem är klart avskräckande.
- Kom överens om att alla stugägare och andra invånare på området övervakar områdets säkerhet, dvs. kontrollerar misstänkta personers rörelser och förehavanden, samt kontaktar polisen vid behov. När en brottsling märker att hen har noterats, stannar brottslingen vanligtvis inte på området utan söker sig bort.
Många slags larmsystem för stugor finns tillgängliga. Larmet går att styra till mobiltelefonen eller till exempel till en mobil som tillhör en bekant på orten. Även övervakningskameror är effektiva, eftersom tjuvarna kan identifieras på bildmaterialet efteråt. Det lönar sig att utreda de olika alternativen tillsammans med en expert.