PYSÄHDY! Havahdu. Hae apua sv

VAKNA! Sök hjälp.

Målsättningen med kampanjen Vakna! är att få folk att stanna upp och uppmuntra dem att söka hjälp i tid och från rätt instans. I kampanjen lyfts fem olika teman upp: mental hälsa, rusmedel, våld i nära relation, nätbedrägerier och trafiksäkerhet. Val av teman baserar sig på polisens analys av fenomen som framträtt under coronapandemin.

Länk till elektronisk brottsanmälan.

I en nödsituation ring till numret 112.

Våld i nära relation

Har du eller dina vänner stött på eller upplevt närståendevåld? Under coronapandemin har våld som kommit till polisens kännedom minskat framför allt på offentliga platser. Våldet har dock flyttats mer än tidigare inom hemmets väggar, så att säga. En del av detta är dolt våld, men redan nu finns det tecken på att allvarligt våld, såsom grov misshandel har ökat betydligt.

Var och en av oss bör ta hand om sig själv och sina nära. Vakna! Sök hjälp

Se videon

Ladda ner och skriv ut planschen:

A3
A4

Mental hälsa

En ung sitter hopkrupen på golvet. Gul mössä på, inga skor. Det är mört i rummet. Text på bild: VAKNA!

Alla kan bli upprörda ibland!

Den långvariga coronapandemin gör att polisen oroar sig för människor som redan befinner sig i en svår situation efter den första coronavågen. Utöver bekämpningen av viruset är det mycket viktigt att komma ihåg och vara medveten om att ensamhet, ekonomiska bekymmer samt drogproblem och mentala problem har sedan våren medfört att många kämpar på gränsen för sin kapacitet.

Ingen får lämnas ensam. Det finns hjälp att få. Vakna! Sök hjälp

Ladda ner och skriv ut planschen:

A3
A4

Rusmedel

Mobilen på asfalt. Skärm ner. Text på skärmen: Kom ihåg! Kl 23 Döda kompisarna! Bredvid en svidande ölburk och glaschips. Text på bild: VAKNA!

Ökad användning av droger och berusningsmedel syns även i polisens vardag. Droger är allt oftare med vid fall av rattfylleri. Sätt dig inte bakom ratten när du är berusad eller som passagerare i bil med en berusad förare.

Ta hand om dig själv och dina vänner. Vakna! Sök hjälp.

Se videon.

Ladda ner och skriv ut planschen:

A3
A4

I en nödsituation ring till nödnumret 112.