PYSÄHDY! Havahdu. Hae apua sv

VAKNA! Sök hjälp.

Målsättningen med kampanjen Vakna! är att få folk att stanna upp och uppmuntra dem att söka hjälp i tid och från rätt instans. I kampanjen lyfts fem olika teman upp: mental hälsa, rusmedel, våld i nära relation, nätbedrägerier och trafiksäkerhet. Val av teman baserar sig på polisens analys av fenomen som framträtt under coronapandemin.

Länk till elektronisk brottsanmälan.

I en nödsituation ring till numret 112.

Trafiksäkerhet

Smutskig mjukis ligger på gatan. Bakom syns billjusen. Text på bild: Vakna!

Många trafikbrott är sådana som det går lätt att göra sig skyldig till av misstag när man är ovaksam.

Grov fortkörning (minst 50 km/h över tillåten hastighet) är dock inget misstag utan en medveten gärning. Polisen upptäckte nästan 6 000 av dessa medvetna gärningar under 2020. Detta innebär en ökning med 40 % jämfört med året innan.

En fartdåre är farlig för sig själv och andra trafikanter. Låt oss alltså ta det lugnt och lätta på gasfoten.

Ladda ner och skriv ut planschen:

Planschen A4
Planschen A3

Bedrägeri

En gammal person som har ett betalkort på andra hand anger det nummer med datoren.

Var och en av oss kan bli lurad och falla offer för bedrägeri. När det händer sätts pengarna och förtroendet på prov. Omkring 4 500 bedrägerier som riktats till över 65-åringar kommer till polisens kännedom årligen. Skurkarna använder en mängd olika metoder och platser. Brottet kan ske såväl hemma, i telefon som på webben.

Låt oss ta hand om våra seniorer och diskutera faran för bedrägerier med dem. Vakna! Sök hjälp!

Ladda ner och skriv ut planschen:

Planschen A4
Planschen A3

Våld i nära relation

Barnen sitten på golvet och håll händerna på hörlurarna. Genom dörr ljuser. Vakna!

Har du eller dina vänner stött på eller upplevt närståendevåld? Under coronapandemin har våld som kommit till polisens kännedom minskat framför allt på offentliga platser. Våldet har dock flyttats mer än tidigare inom hemmets väggar, så att säga. En del av detta är dolt våld, men redan nu finns det tecken på att allvarligt våld, såsom grov misshandel har ökat betydligt.

Var och en av oss bör ta hand om sig själv och sina nära. Vakna! Sök hjälp

Se videon. Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen. Nere på sidan hittar du knappen Ändra inställningar för kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon i Poliisitube (på finska).

Ladda ner och skriv ut planschen:

Planschen A4
Planschen A3

Mental hälsa

En ung sitter hopkrupen på golvet. Gul mössä på, inga skor. Det är mört i rummet. Text på bild: VAKNA!

Alla kan bli upprörda ibland!

Den långvariga coronapandemin gör att polisen oroar sig för människor som redan befinner sig i en svår situation efter den första coronavågen. Utöver bekämpningen av viruset är det mycket viktigt att komma ihåg och vara medveten om att ensamhet, ekonomiska bekymmer samt drogproblem och mentala problem har sedan våren medfört att många kämpar på gränsen för sin kapacitet.

Ingen får lämnas ensam. Det finns hjälp att få. Vakna! Sök hjälp

Ladda ner och skriv ut planschen:

Planschen A4
Planschen A3

Rusmedel

Mobilen på asfalt. Skärm ner. Text på skärmen: Kom ihåg! Kl 23 Döda kompisarna! Bredvid en svidande ölburk och glaschips. Text på bild: VAKNA!

Ökad användning av droger och berusningsmedel syns även i polisens vardag. Droger är allt oftare med vid fall av rattfylleri. Sätt dig inte bakom ratten när du är berusad eller som passagerare i bil med en berusad förare.

Ta hand om dig själv och dina vänner. Vakna! Sök hjälp.

Se videon. Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen. Nere på sidan hittar du knappen Ändra inställningar för kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon i Poliisitube (på finska).

Ladda ner och skriv ut planschen:

Planschen A4
Planschen A3

I en nödsituation ring till nödnumret 112.