Färre ukrainare söker skydd och julveckan för med sig viktiga påminnelser

Utgivningsdatum 23.12.2024 13.16 | Publicerad på svenska 23.12.2024 kl. 13.19
Nyhet

I det näst sista veckomeddelandet år 2024 berättar vi hur situationen med asylsökande ser ut i Västra Nyland i år. Vi ser också framåt till den kommande veckan, för vilken vi har samlat polisens checklista över de viktigaste sakerna under julveckan.

Antalet personer som ansökt om internationellt skydd har minskat i Västra Nyland

Under 2024 har polisen i Västra Nyland tagit emot färre ansökningar om asyl och tillfälligt skydd än året innan. I det här meddelandet granskar vi ansökningar som har lämnats in före slutet av vecka 51.

I år har 899 ansökningar om tillfälligt skydd lämnats in inom vårt område. Av dessa var majoriteten ukrainska sökande, eller 889 personer. Under året innan lämnade 1 129 ukrainare in en ansökan, med andra ord är minskningen av antalet ukrainska sökande cirka 20 procent.

Antalet asylansökningar har också minskat. Totalt har 168 asylansökningar lämnats in i år – varav endast 2 av ukrainska sökande – jämfört med totalt 218 året innan. Således har antalet asylsökande minskat med cirka 23 procent. Dessutom har antalet efterföljande ansökningar minskat tydligt, ifjol lämnades 43 in och i år endast 14. Ursprungsländerna med flest asylsökande medborgare i vårt område var Georgien, Afghanistan och Irak. Sammanlagt 32 olika nationaliteter var representerade bland de asylsökande.

I år har asylansökningar för syriska medborgare tagits emot från totalt 16 personer. Av dessa har 13 personer sökt asyl efter statskuppen i Syrien den 8.12.2024. Alla syrier som lämnat in en asylansökan efter ovanstående datum berättar att de har kommit från Turkiet via Grekland till ett annat land inom Europeiska unionens område. De flesta av dem har uppehållit sig i Europa redan en längre tid.

Polisens checklista för julveckan

Baserat på tidigare års erfarenheter har polisen en aktuell påminnelse.

Det händer innanför hemmets väggar

Tyvärr upphör inte uppdragen som förmedlas till polisen till privatbostäder under helgen. Om du tänker till exempel dricka alkohol under helgen, ska du tänka igenom på vilket sätt det påverkar ditt omdöme och dina handlingar. Agera ansvarsfullt.

Om du är orolig för att du tar till våld i en nära relation, ska du kolla polisens webbplats för tips om hur du söker hjälp. https://poliisi.fi/sv/vald-i-nara-relationer 

Om du blir offer för våld i nära relationer, ska du i en akut situation kontakta nödnumret 112.

Hem som ser obebodda ut kan locka till sig tjuvar

Om du åker hemifrån över julen är det bra att komma ihåg att en bostad som står tom kan locka till sig inbrottstjuvar. Om möjligt, gör det så svårt, bullrigt och tidskrävande som möjligt att bryta sig in i bostaden. Ta till exempel följande i beaktande, om möjligt:

  • Bostaden ska se bebodd ut även under julen och övriga semestertider när du är borta
  • Tänk noga igenom hur mycket det är klokt att tala om res- och semesterplaner och när du är borta hemifrån på sociala medier.
  • Ytterdörren ska ha ett modernt lås med baklåsfunktion. Ett säkerhetslås förbättrar säkerheten ytterligare. Fäst uppmärksamhet på dörrarnas tekniska inbrottsskydd.
  • Håll bostadens dörrar och fönster låsta alltid när det är möjligt.
  • Håll tomten belyst och använd larmsystem. 

Rusmedel och fortkörning är onödiga risker

Julen utgör inget undantag från principen om att föraren ska vara utvilad, nykter och i skick att köra. Även om du vill komma snabbt till platsen där du ska fira jul, är det varken godtagbart eller fiffigt att köra med gasen i botten.

Inom vägtrafiken kan fortkörning utgöra en stor risk, ibland större än alkohol, för dödsolyckor i trafiken. Kom hellre fram lite försenad än att du riskerar att inte alls få fira jul.

Närstående och okända

Julen är tyvärr inte en tid av glädje för alla. Fråga en närstående hur hon eller han mår. Du kan också visa vänlighet mot en obekant vid jul och till exempel kontrollera hur en åldring i grannskapet mår.

Även en liten fråga kan göra stor skillnad. Ta kontakt med en vän, en äldre person eller en närstående – visa att du bryr dig. Om du misstänker att någon är i akut fara, ring nödnumret 112.

Nyheter Nyland Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Västra Nyland Övervakning och larmverksamhet