Förundersökning om dödsolycka i Vanda inledd

Utgivningsdatum 28.3.2023 8.47 | Publicerad på svenska 3.4.2023 kl. 15.15
Nyhet

Utredningen av dödsolyckan som inträffade i Dickursby i Vanda den 2.3 omkring kl. 02.00 på natten framskrider. I olyckan föll en ung kvinna från balkongen på sjunde våningen i ett höghus och omkom. Polisen anmälde olyckan till byggnadstillsynen, som förbjöd användning av alla balkonger i höghuset där olyckan inträffat.

– Vi har haft ett mycket nära samarbete med Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) för att fastställa orsakerna till olyckan, berättar kriminalkommissarie Josefiina Hiltunen vid polisen i Östra Nyland. 

Polisen har hittills utrett ärendet som utredande av dödsorsak. På basis av polisens egna utredningar och de uppgifter som fåtts från Tukes i dag den 28 mars har polisen beslutat att inleda en förundersökning i ärendet.  I det här skedet utreds fallet under rubriceringen dödsvållande. Rubriceringarna kan ännu preciseras när utredningen framskrider.

– För att undvika ytterligare olyckor vill vi öppna upp några detaljer om fallet. Polisen misstänker att den unga kvinnan har ramlat på balkongen mot balkongräcket, varvid räckets glas har gett efter och kvinnan fallit från sjunde våningen, fortsätter Hiltunen.

Tukes utreder om balkongräckessystemet på olycksplatsen stämmer överens med kraven

– Tukes utreder fortfarande balkongräckessystemets överensstämmelse med kraven. Hittills har vi låtit göra jämförande beräkningar av konstruktionsplanerna för olycksplatsens balkongräcke som nu är klara. Till övriga delar pågår utredningsarbetet fortfarande och några slutliga slutsatser kan ännu inte dras, säger gruppchef Lauri Walden från Tukes. 

Vid jämförelseberäkningen har man granskat den strukturella hållfastheten hos räckessystemets aluminiumstomme och de glasdelar som skyddar mot fall. Beräkningsgrunderna för räckessystem anges i eurokodstandarderna och i den nationella lagstiftningen. De laster som används vid beräkningen av hållfasthet är vindlast, linjelast och punktlast. Den beräkningsmässiga utredningen har visat att den typ av glas (4+4 mm laminerat glas) som planerats för objektet och som är stödd från två sidor mot balkongräckets stomme inte uppfyller kravet för punktlast. Räckessystemet ska genomgå ytterligare ett stöttålighetstest för kontroll av kompatibiliteten mellan balkongräckets aluminiumstomme och den skyddande glassektionen.

– Jämförelseberäkningarna har gjorts endast för det aktuella objektets balkongräckessystem. Balkongräcken planeras alltid för varje enskilt objekt, så vi kan inte uttala oss om det är ett allmänt förekommande planeringsfel, men vi kan inte heller utesluta möjligheten att det inte finns liknande lösningar på annat håll. Nu börjar Tukes reda ut det här, fortsätter Walden.

Tukes har vidtagit marknadskontrollåtgärder och inlett ett tillsynsprojekt där man på bred front utreder av aktörerna inom branschen om det i Finland finns andra objekt där motsvarande planeringsprinciper har tillämpats.

Tukes är marknadskontrollmyndighet för byggprodukter och dess tillsyn gäller de byggprodukters överensstämmelse med kraven som finns på marknaden. Tukes övervakar inte byggandet, projekteringen av byggnader, installationen av produkter eller användningen eller underhållet av dem. Det hör till den som påbörjar ett byggprojekt, fastighetsägaren och byggnadstillsynsmyndigheterna.

– Om du har funderingar kring säkerheten på balkongen i din lägenhet eller om balkongen har byggts i enlighet med byggbestämmelserna, kan du kontakta husbolagets styrelse eller disponent. Husbolaget kan vid behov anlita en utomstående sakkunnig för att undersöka saken eller kontakta byggnadstillsynen i er hemkommun, säger Walden.

Brott och utredning Forskning och utveckling Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Vanda