Pahoinpitelyrikoksia, kotihälytyksiä ja omaisuuteen kohdistuneita rikoksia Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 26.7.2022 13.50
Tiedote

Poliisin tehtävät ovat viime viikollakin olleet pitkälti päihtyneisiin, häiriökäyttäytymiseen, kotihälytystehtäviin ja rattijuoppoihin liittyviä. Viikkoon on mahtunut myös omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, liikenteestä aiheutuvia tehtäviä, erilaisten tapahtumien valvontaa sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa, missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee.

Viime viikko oli tehtävämäärällisesti kesäisen vilkas
 

- Kesän lämpimät päivät ja yöt ovat varmasti olleet osittain syynä siihen, että poliisilla riittänyt tehtäviä erityisesti yleisten paikkojen tehtävien vilkastumisena sekä hälytystehtävien tasaisena virtana. Arkena ja viikonloppuisinkin tehtäviä on ollut aamuun saakka, komisario Jarmo Ojala summaa mennyttä viikkoa. 

Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta taas hyvin kiireinen, ja yhteensä vajaa 2100 erilaista poliisitehtävää kirjattiin. Viikon tehtävistä vajaa 900 tehtävää painottui viikonloppuun (perjantaiaamusta sunnuntai-iltaan) ja viikonloppuyöt olivat hyvin vilkkaita; pahoinpitelyitä, rattijuopumuksia, päihtyneitä ja häiriökäyttäytymistä. Viikon aikana poliisilla oli 133 kotihälytystehtävää 133, joista lähes kolmannes oli alkutietojen mukaan väkivaltaan liittyviä. 

- Tapahtumien ja festareiden osalta kulunut kesä on ollut alueellamme erityisen vilkas. Valvoimme viime viikolla Tikkurila Festivaaleja ja täytyy todeta, että juhlakansa juhli erittäin maltillisesti, komisario Jarmo Ojala kertoo. 

Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viikolla 55 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyitä 40 eli yhteensä 95 pahoinpitelyrikosta. Lisäksi kirjattiin kahdeksan ryöstörikosta eli henkilöiltä oli anastettu omaisuutta väkivaltaa käyttäen tai sillä uhaten. 

- Erilaisia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia tapahtuu jatkuvasti ja teräaseita, käsiaseita tai vastaavia ja muita vaarallisia astaloita löydetään ihmisten hallusta. Yksilönsuojaan liittyviä tehtäviä ja erilaisia huoli-ilmoituksia tulee poliisille viikoittain ja teemme jatkuvasti erilaisia tarkistuksia tavoittaaksemme ihmisiä, Ojala kertoo.  

Polkupyöriä, polttoainetta ja soutuvene varkaiden matkaan 
 

Porvoossa Köttbodantien virkistysalueelta anastettiin lukittuna ollut alumiininen jolla 1. - 12.6.2022 välisenä aikana. Anastettu alumiinista valmistettu soutuvene on noin 3 metriä pitkä ja 1,6 metriä leveä.

Porvoon Suolaketieltä anastettiin Specialized Turbo Vado 4 -merkkinen sähköpyörä perjantain 22.7.ja lauantain 23.7. välisenä yönä. Pyörä on musta ja hiilenharmaa väriltään. Lisäksi Porvoon keskustasta on anastettu kahden kuluneen viikon aikana talon sisäpihan pyörätelineestä Crescent Holma, keltainen polkupyörä. 

Pornaisista Läpimurrontiellä pysäköitynä olleista kuorma-autoista anastettiin lähes 2000 litraa dieseliä perjantain 22.7. ja lauantain 23.7. välisenä yönä. Poliisi tutkii asiaa varkautena.

Liikenteessä eläinkolareita ja kovia nopeuksia 
 

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisilla oli 82 erilaista liikenneonnettomuuksiin liittyvää tehtävää, joista eläinkolareita oli 25.  

- Eläinkolarit ovat pääasiassa olleet peurakolareita, toteaa komisario Jarmo Ojala.  

Poliisipartio mittasi Porvoossa perjantaina 22.7., moottoripyöräilijälle nopeudeksi 116 km/h, 50 km/h nopeusrajoitusalueella. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon ja häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi sunnuntaina 24.7.2022 poliisipartio mittasi Kantatie 55:llä henkilöautoa kuljettaneelle nopeudeksi 173 km/h, alueella, jossa on 80 km/h nopeusrajoitus. Kuljettaja määrättiin ajokieltoon ja häntä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Itä-Uudenmaan poliisilla on tutkittavana neljän rikosilmoituksen kokonaisuus
 

- Tutkimme tällä hetkellä neljän omaisuusrikoksen kokonaisuutta, jossa kaikissa on sama epäilty tekijä. Tapauksia tutkitaan varkauksina, törkeänä varkautena, maksuvälinepetoksena ja moottorikulkuneuvon käyttövarkautena ja ne ovat tapahtuneet parin viime viikon aikana Vantaalla ja Hyvinkäällä, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä. 

Ensimmäinen ilmoitus varkaudesta tuli poliisin tietoon torstaina 14.7.2022, kun Hyvinkäällä Jaanakallion parkkialueella murtauduttiin kahteen henkilöautoon rikkomalla niiden oven ikkuna. Toisen murron kohteeksi joutuneen auton omistaja kertoi, että autosta oli anastettu mm. kojelautakamera ja lompakko, missä oli omistajan ajokortti, henkilökortti, pankkikortti ja etukortteja. Samana iltana poliisille ilmoitettiin vielä kolmannesta, Lopella tehdystä auton anastuksesta ja käyttövarkaudesta, ja kaikista tapauksista epäillään samaa tekijää. 

Seuraava ilmoitus automurroista poliisille tuli pari päivää myöhemmin, kun Vantaan Norkkokujalla sijaitsevassa parkkihallissa olleeseen neljään autoon oli murtauduttu 18.-19.7.2022 välisenä aikana ja anastettu omaisuutta. Kolmesta pakettiautosta oli anastettu suuri määrä työkaluja, joiden arvo on asianomistajan arvion mukaan noin 70 000 euroa. Lukittuihin pakettiautoihin oli murtauduttu rikkomalla niiden takaoven lasi. Henkilöautosta oli anastettu tuulilasikamera ja auton paperit. Lukittuun henkilöautoon oli murtauduttu rikkomalla oikeanpuolen takaoven pieni ikkuna.

Perjantaina 21.7.2022 illalla hätäkeskukseen tuli ilmoitus, että Vantaan Jokivarressa sijaitsevasta asumattomasta omakotitalosta kuuluu epämääräisiä ääniä. Äänien perusteella ilmoittaja epäili murron olevan käynnissä.  Paikalle saapunut poliisipartio havaitsi omakotitalon pihalla henkilöauton. Ennen kuin poliisi ehti auton luokse, auton luona ollut henkilö meni omakotitalon autotalliin penkomaan siellä olevia tavaroita. Hän kertoi poliisipartiolle olevansa luvallisesti tallissa korjaamassa skootteria. Kun kiinteistön omistaja saapui paikalle, selvisi, että hän ei ollut antanut kenellekään lupaa mennä autoon tai talliin. Lukittuna olleen tallin ovesta löytyi tuoreita murtojälkiä. Tarkastettuaan tallinsa, kiinteistön omistaja huomasi, että työkaluja ja moottoripyöräkypäriä oli anastettu. Autotallissa luvatta olleen henkilön auto tarkistettiin ja sieltä löytyi kiinteistön omistajan kuvaamia tavaroita ja ne takavarikoitiin poliisin haltuun. Epäilty tekijä oli tässäkin tapauksessa sama kuin edellämainituissa tapauksissa. 


Itä-Uudenmaan- ja Helsingin poliisilaitos järjestävät ampuma-asekouluttajakoulutuksen lauantaina 3.9.2022
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lupavalvontayksikkö järjestää ampuma-asekouluttajakoulutuksen lauantaina 3.9.2022 klo 9 - 16 Vantaan pääpoliisiasemalla, osoite Rahtitie 1 A, 01530 Vantaa. 
Koulutus videoidaan suorana ja siihen voi osallistua Helsingin pääpoliisiasemalla (poliisitalo 2), osoite Pasilanraitio 11, 00240 Helsinki. Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti Itä-Uudenmaan- ja Helsingin poliisilaitoksen alueella toimivia kouluttajia varten.  Ilmoittautuminen koulutuksiin päättyy 31.7.2022. Lisätietoa koulutuksesta löytyy poliisin verkkosivuilta.
 

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Liikenne Poliisin lupapalvelut Rikokset ja tutkinta Valvonta- ja hälytystoiminta