Misshandelsbrott, hemutryckningar och egendomsbrott i Östra Nyland

Utgivningsdatum 26.7.2022 13.50 | Publicerad på svenska 3.8.2022 kl. 13.29
Pressmeddelande

Polisens uppdrag under förra veckan var till stor del relaterade till berusade, störande beteende, hemutryckningar, rattfyllerister. – Uppdragen gällde även egendomsfall, utförande av handräckning, sökande efter efterlysta, trafikrelaterade uppdrag, övervakning av olika slags evenemang samt övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten på platser där människor rör sig och vistas.

Förra veckan var sommarlikt bråd vad gäller antalet uppdrag 
 

- Sommarens varma dagar och nätter har säkerligen delvis varit orsaken till att polisen inte lidit brist på uppdrag, särskilt antalet uppdrag på allmänna platser har ökat och strömmen av larmuppdrag har varit jämn. Både på vardagarna och helgerna har det varit uppdrag ända till morgonen, sammanfattar kommissarie Jarmo Ojala den gångna veckan. 

Polisen hade förra veckan åter bråda tider inom övervaknings- och alarmfunktioner, totalt registrerades lite under 2100 olika polisuppdrag. Av veckans uppdrag inträffade knappt 900 under veckoslutet (från fredag morgon till söndag kväll) och veckoslutsnätterna var mycket livliga; misshandel, rattfylleri, berusade och störande beteende. Polisen hade under veckan 133 hemutryckningar, nästan en tredjedel av dessa var våldsrelaterade enligt förhandsinformationen. 

- I fråga om evenemang och festivaler har den gångna sommaren varit särskilt livlig i vårt område. Förra veckan övervakade vi festivalen Tikkurila Festivaalit och det måste sägas att festfolket firade mycket sansat, berättar kommissarie Jarmo Ojala. 

Under veckan registrerades 55 misshandelsbrott på allmänna platser och 40 misshandelsbrott på privata platser, dvs. totalt 95 misshandelsbrott. Ytterligare registrerades åtta rånbrott, vilket innebär att personer blivit bestulna på egendom genom utnyttjande av eller hot om våld. 

- Olika slags brott riktade mot liv och hälsa sker kontinuerligt och eggvapen, handvapen eller motsvarande och andra farliga tillhyggen påträffas hos människor. Polisen tar emot uppdrag relaterade till skydd av individen och olika slags orosanmälningar varje vecka och vi utför ständigt olika granskningar för att nå människor, berättar Ojala.  

Tjuvar har farit iväg med cyklar, bränsle och en roddbåt 
 

Från rekreationsområdet på Köttbodavägen i Borgå stals en låst aluminiumbåt mellan den 1 och 12 juni 2022. Den stulna roddbåten av aluminium är ca 3 meter lång och 1,6 meter bred.

Från Sältingsvägen i Borgå stals en elcykel av märket Specialized Turbo Vado 4 under natten mellan fredagen den 22 juli och lördagen den 23 juli. Cykeln är svart och kolgrå. Dessutom har en gul Crescent Holma-cykel stulits från cykelställningen på innergården till ett hus i Borgå centrum under de senaste två veckorna. 

Nästan 2000 liter diesel stals från lastbilar parkerade på Läpimurrontie i Borgnäs natten mellan fredagen den 22 juli och lördagen den 23 juli. Polisen utreder fallet som stöld.

Djurkrockar och höga hastigheter i trafiken 

Förra veckan hade polisen i Östra Nyland 82 olika uppdrag relaterade till trafikolyckor, av dessa var 25 djurkrockar.  

- Djurkrockarna har främst varit hjortkrockar, konstaterar kommissarie Jarmo Ojala.  

Fredagen den 22 juli uppmätte en polispatrull på Hornhattulavägen i Borgå en hastighet på 116 km/h för en motorcyklist i ett område där hastighetsbegränsningen är 50 km/h. Föraren meddelades körförbud och han misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. På söndagen den 24 juli 2022 uppmätte en polispatrull på Stamväg 55 173 km/h för en förare av en personbil i ett område där hastighetsbegränsningen är 80 km/h. Föraren meddelades körförbud och han misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Polisen i Östra Nyland utreder en helhet bestående av fyra brottsanmälningar
 

- Vi undersöker för närvarande en helhet bestående av fyra egendomsbrott, som alla har samma misstänkta gärningsman. Fallen utreds som stöld, grov stöld, betalningsmedelsbedrägeri och bruksstöld av motorfordon och de har inträffat under de några senaste veckorna i Vanda och Hyvinge, berättar kriminalkommissarie Rauno Jämsä. 

Den första stöldanmälan kom till polisens kännedom torsdagen den 14 juli 2022 då inbrott gjordes i två personbilar på parkeringsområdet i Jaanankallio i Hyvinge genom att söndra fönstret i bildörren. Ägaren till bilen som blivit föremål för det andra inbrottet berättade att från bilen hade stulits bl.a. en bilkamera och en plånbok, som innehöll ägarens körkort, ID-kort, bankkort och förmånskort. Samma kväll anmäldes till polisen ytterligare en tredje bilstöld och bruksstöld i Loppis, och samma gärningsman är misstänkt i samtliga tre fall. 

Nästa anmälan om bilinbrott kom till polisen ett par dagar senare, då inbrott hade gjorts i fyra bilar i ett parkeringshus i på Hängegränden i Vanda mellan den 18 och 19 juli 2022 och egendom hade stulits. Från tre paketbilar hade stulits en stor mängd verktyg, vars värde målsäganden uppskattar till cirka 70 000 euro. Tjuven hade brutit sig in i paketbilarna genom att krossa rutan i bakdörren. En bilkamera och bilens handlingar hade stulits från personbilen. Tjuven hade brutit sig in i den låsta personbilen genom att krossa det lilla fönstret i höger bakdörr.

På kvällen fredagen den 21 juli 2022 mottog nödcentralen en anmälan om att det hörs vaga ljud från ett obebott egnahemshus hus i Jokivarsi, Vanda. Utgående från ljuden misstänkte anmälaren att ett inbrott pågick.  Polispatrullen som anlände till platsen såg en personbil på gården framför egnahemshuset. Innan polisen hann fram till bilen, gick personen som var vid bilen in i garaget i egnahemshuset för att rota igenom saker som fanns där. Hen berättade för polispatrullen att hen hade lov att vara i garaget för att reparera en skoter. När fastighetens ägare anlände till platsen blev det klart att hen inte hade gett någon tillåtelse att gå in i bilen eller garaget. Färska inbrottsmärken hittades på garagedörren som varit låst. Efter att ha inspekterat garaget, upptäckte fastighetens ägare att verktyg och motorcykelhjälmar hade stulits. Bilen till den person som befunnit sig utan tillstånd i garaget kontrollerades och föremål som beskrivits av fastighetsägaren påträffades i den och beslagtogs av polisen. 


Polisinrättningen i Östra Nyland och i Helsingfors ordnar utbildning för skytteinstruktörer lördagen den 3 september 2022
 

Enheten för tillståndsövervakning vid polisinrättningen i Östra Nyland ordnar utbildning för skytteinstruktörer lördagen den 3 september 2022 kl. 9–16 på Vanda huvudpolisstation, adress Fraktvägen 1 A, 01530 Vanda. 
Utbildningen kommer att videofilmas live och det är möjligt att delta i den på Helsingfors huvudpolisstation (polishuset 2), adress Böletået 11, 00240 Helsingfors. Utbildningen är i första hand avsedd för utbildare som är verksamma inom området för polisinrättningen i Östra Nyland och Helsingfors polisinrättning.  Sista dag att anmäla sig till utbildningarna är den 31 juli 2022. Mer information finns på Polisinrättningen i Östra Nyland och Helsingfors polisinrättning anordnar utbildning för skjutvapeninstruktörer lördagen den 3 september 2022 - Polisen
 

Brott och utredning Polisinrättningen i Östra Nyland Tillståndtjänst Trafik Övervakning och larmverksamhet