Polisen grep en person som lurade till sig pengar via sms

Utgivningsdatum 28.11.2023 12.08 | Publicerad på svenska 28.11.2023 kl. 13.11
Nyhet

Veckomeddelandet från polisinrättningen i Västra Nyland berättar den här gången om en sms-bedragare som gripits av polisen och om övervakningen av julfesttrafiken. Här ingår också en lista med tips för tillståndstjänsternas kunder.

Polisen grep en person som lurade till sig pengar via sms

Under året har polisen informerat om en mängd olika sms-bedrägerier som tyvärr fortfarande förekommer dagligen. En av de senaste händelserna inträffade i lördags, då en kvinna i Esbo fick ett sms till sin telefon där en person som utgav sig för att vara hennes dotter skrev att hennes telefon hade gått sönder. I meddelandet begärdes kvinnan på pengar för betalning av räkningar. Allt som allt överförde kvinnan nästan 10 000 euro till det konto hon fått. Till slut insåg hon bedrägeriet och kontaktade nödcentralen. 

− Vår patrull träffade anmälaren och utredde snabbt på basis av hennes uppgifter den sannolika avsändaren av sms:en. Polisen genomförde en husrannsakan på avsändarens bostadsadress, som ledde till att en person misstänkt för brott greps och personens tekniska utrustning beslagtogs för undersökning, säger kriminalkommissarie Jarno Palo.

Det lönar sig för den som blivit utsatt för ett liknande brott att omedelbart kontakta sin bank, eftersom banken kan ha möjlighet att stoppa en felaktig transaktion och säkra de förlorade pengarna. Därefter ska man utan dröjsmål göra en brottsanmälan till polisen. Brottsanmälan kan göras på vilken polisstation som helst eller elektroniskt i polisens e-tjänst.

Tidigare men fortfarande aktuella meddelanden från polisinrättningen i Västra Nyland om olika typer av bedrägerier är till exempel Tre typer av bedrägerier stod ut under förra veckan och Mamma, förmodligen har ditt barns telefon inte blivit våt.

Polisen gjorde blåstest på 1 500 förare under veckoslutet 

Under veckoslutet gjorde polisen blåstest på cirka 1 500 bilister inom Västra Nylands område under övervakningen av julfesttrafiken. Fyra av dem gjorde sig skyldiga till rattfylleri. 

Under enskilda larmuppdrag påträffades också andra rattfyllerister, och sammanlagt elva rattfyllerister påträffades under veckoslutet. En del av fallen handlade om grovt rattfylleri och en del berodde på användning av narkotika. 
 
– Även ett enda fall av rattfylleri är för mycket, men antalet rattfyllerister är lyckligtvis relativt litet med tanke på tidpunkten, säger kommissarie Hannu Kontola.

Kolla checklistan för smidigare uträttande av ärenden inom tillståndstjänsterna

Det har varit jämn brådska vid polisens tillståndstjänster redan länge. Inom Västra Nyland polisinrättnings område får man snabbast bokningstider till polisstationen i Raseborg. Till Lojo får man tider med några veckors fördröjning, och bokningstiderna till Esbo huvudpolisstation är ett par månader långa. 

− Det lönar sig att gå in i polisens tidbokningskalender varje dag, eftersom tider avbokas hela tiden. Också tidsbokningstiderna utökas i mån av möjlighet nästan varje vecka, säger tillståndschef Leena Höysniemi.

Personalen inom tillståndstjänsterna vill påminna kunderna om några saker som gör det smidigare att uträtta ärenden.

  • När du bokar tid behöver du inget könummer. Du kan sitta och vänta och ropas upp vid namn vid den överenskomna tiden.
  • Ta med dig pass eller identitetskort för besöket. Det gör inget om det redan har gått ut. Obs! Körkort är inte ett officiellt identitetskort.
  • En person under 15 år ska alltid sköta ärenden tillsammans med vårdnadshavaren. För ansökningar som gäller personer under 18 år krävs alltid vårdnadshavarens eller vårdnadshavarnas samtycke. 
  • När du förnyar din resehandling behövs oftast ett nytt fotografi, eftersom fotografiet får vara högst sex månader gammalt. Ta ett nytt foto innan du besöker polisstationen. Polisstationerna i Västra Nyland har inte längre någon fotoautomat. 
Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Tillståndtjänst Trafik