Polisen har varit sysselsatt med förare som uppför sig dåligt på och utanför vägen och med stölder på byggplatser

Utgivningsdatum 14.3.2023 13.23 | Publicerad på svenska 16.3.2023 kl. 8.22
Nyhet

Förra veckan grep polisen i Västra Nyland tjuvar på olika byggplatser och stötte på förare som körde på fel ställen, berusade och med för hög hastighet. Dessutom berättar vi om ett fall där en minderårig riktade en laserpekare mot en förbipasserande och efter en verbal konfrontation slog hen.

Polisen grep flera personer vid olika byggplatsstölder

Fredagen 10.3 fick polisens patrull ett uppdrag av Nödcentralen till en byggplats i Esbo. På området hade observerats möjliga tjuvar som täckte över övervakningskameror. Flera polispatruller anlände till byggplatsen och en hundpolispatrull kom också med på uppdraget. Hunden fick ett spår från byggplatsen och följde det utanför området. Efter ett kort spårande påträffade polisen skoavtryck som ledde till de eventuella misstänkta gärningsmännen.

Polisen gav order åt duon, men männen lydde inte. Till slut använde polisen hunden för att gripa de misstänkta och beslagtog den stulna egendomen. Polisen utreder fallet med rubriceringen grov stöld.

På lördagen 11.3 gjordes ett inbrott på byggplatsen för ett flervåningshus i Esbo. De två misstänkta inbrottstjuvarna lämnade platsen springande innan polisen anlände, men polisen fick signalelement på dem. Polisen kom till platsen med flera patruller. Polisen spårade upp och grep två personer i närområdet. Duon misstänks ha stulit egendom åtminstone från husbolagets garage.

Bilist på skidspåret, berusad 16-åring och vansinneskörande värnpliktiga

Under veckoslutet 10–12 mars hade polisen i Västra Nyland fullt upp med uppdrag i trafiken.

På fredagen genomförde polisen övervakning av säkerhetsanordningar och ouppmärksamhet. Vid övervakningen fästs uppmärksamhet till exempel vid användningen av säkerhetsbälten och användningen av mobiltelefon under körning. Enligt ett meddelande från Polisstyrelsen hade 65 av dem som dog i motorfordonsolyckor 2021 inte använt säkerhetsbälte. Av dem skulle med olika sannolikhet omkring trettio ha räddats, om de hade använt säkerhetsbälte.

På lördagen råkade polisen på en bilist som körde i skidspåret i Oittans. Polisen talade med föraren som ansåg att hen kan köra längs skidspåren. Polisen var av annan åsikt och bötfällde föraren. Polisen påträffade även en 16-åring som i berusat tillstånd brände gummi på en traktorfyrhjuling på en allmän väg. 

På söndagen påträffade polisen värnpliktiga som körde i en hastighet av 139 kilometer i timmen i ett område där hastighetsbegränsningen är 100 kilometer i timmen. En annan värnpliktig körde sitt fordon med en hastighet av 120 kilometer i timmen i ett område där hastighetsbegränsningen är 50 kilometer i timmen.

Under hela veckoslutet registrerade polisen bland annat 4 fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten, 22 böter, 20 avgifter för trafikförseelse, 12 körförbud och 6 brottsanmälningar.

En minderårig pekade med en laserpekare och slog en förbipasserande

Målsäganden hade 11.3 gått på gatan när någon riktade en laserpekare mot hens ansikte och ögon. Den vuxna målsäganden hade begett sig mot byggnadens innergård, där ungdomarna som pekat mot hen befann sig i en grupp på fyra personer.

När målsäganden frågade om orsaken till gärningen, riktade enligt polisens nuvarande uppgifter en av de fyra ungdomarna våld mot hen genom att slå. Därefter flydde alla ungdomarna springande.

Polispatrullen som kom till platsen hann upp alla fyra personer. Barnskyddsanmälningar gjordes om dem.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet